Samlebilde av kålretter

God og mett på budsjett

Store deler av befolkningen opplever en svært tøff tid økonomisk. Hva passer vel da bedre enn råd om hvordan du kan føle deg god mett, på budsjett? Uten at det går på helsa løs?

5 om dagen

Et inntak av frukt, bær og grønnsaker i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger om «5 om dagen», bidrar til å redusere risiko for hjerte- og karsykdom og flere kreftformer. I tillegg vet vi at kostholdet også har mye å si for vår mentale helse, og i en tid som denne er det kanskje viktigere enn noen gang å både ta hånd om sin fysiske helse, - og sin mentale helse.

Det er derfor svært viktig at ikke økonomien gjør at det blir mindre frukt og grønt i handlekurven. 

Kaster mat for over 10 000 kroner rett i søpla 

Beregninger fra 2020 viser at en husholdning på fire personer kaster 160 kg mat i året, noe som tilsvarer 10 000 kroner i året (1) 

Med de matvareprisene vi ser nå, blir nok summen langt høyere. I stedet for å bokstavelig talt kaste pengene rett i søpla, kunne mange brukt disse pengene på å dekke de stadig økende faste kostnadene.  

Spis mye frukt og grønt - en myte at det ikke metter 

Det er flere menn enn kvinner som tror at grønnsaker ikke metter, og det er hovedsakelig de som allerede har et lavt inntak som har den oppfattelsen, i følge en nylig gjennomført omnibusundersøkelse av Norstat for OFG. 

Det er en myte at frukt og grønnsaker ikke metter. Dette er først og fremst en misoppfattelse blant dem som spiser lite frukt og grønt, mens de som spiser mye frukt og grønnsaker vet av erfaring at det metter godt.

95 % av de som sier de lar minst halve tallerkenen bestå av frukt og/eller grønnsaker mener det metter noe eller mye i følge undersøkelsen.

Det er det høye fiberinnholdet i frukt og grønnsaker som gjør at vi får en god og langvarig metthetsfølelse. 

Rimeligere å la en større andel av tallerkenen være grønn 

Mange kan med fordel spise mye mer frukt og grønnsaker, både for helsens del, for miljøet og for å spare penger. Grønnsaker og frukt er som regel langt rimeligere per kilo enn kjøtt og fisk. Et sunt kosthold består av proteinkilder også, men mange kan med fordel la grønnsakene få en større plass på tallerkenen og samtidig oppnå like god metthetsfølelse. 

5 sparetips:

1. Ha alltid kål, løk, potet og gulrot tilgjengelig og bruk som basismatvarer i kostholdet. Dette er rimelige og næringsrike råvarer som kan tilberedes sammen med andre sesongvarer.

2. Ta en titt i kjøleskapet, fryseren og tørrvareskuffene før du handler, skriv handleliste og planlegg innkjøp etter hva du har fra før. Bruk opp restene. 

3. Sjekk kiloprisen – men ikke for enhver pris. Velg fortsatt næringsrike produkter, for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff. Loff metter ikke noe særlig. 

4. Ikke gå på butikken sulten, da blir impulskontrollen dårligere. 

5. Tenk at måltidene skal bestå av minst halvparten frukt og grønnsaker. Det kan både gjøre måltidet rimeligere, men det metter også godt, noe som gjør at du ikke blir like fristet til å småspise for eksempel søtsaker – som både koster penger, og gir lite nyttig næring. 

Flere tips:

 

 (1) Norsus: Sektorrapport for matbransjen, offentlig sektor og husholdningsleddet

Les mer

HVa er 5 om dagen