Vitamin C i frukt og grønnsaker

Grønnsaker og frukt er bra for immunforsvaret

Kostholdet spiller en viktig rolle for immunsystemet og flere vitaminer som for eksempel vitamin C og vitamin A, sørger for at immuncellene kan fungere normalt. Et godt immunforsvar vil ikke gjøre at du unngår å bli smittet av korona, men kan gjøre deg bedre rustet til å bekjempe sykdommen så effektivt som mulig.

Immunforsvaret

Det viktigste vi gjør for å unngå å bli smittet er å følge folkehelseinstituttets anbefalinger om håndvask og avstand. Det finnes ingen preparater som kan gjøre at du vil unngå å bli smittet, og det vil ikke være hensiktsmessig med høydose vitamintilskudd eller lignende. Det beste du kan gjøre for å ruste immunforsvaret ditt opp mot sykdom er å sørge for nok søvn, mindre stress, et godt kosthold og å holde deg i fysisk aktivitet.

Et balansert kosthold gir kroppen det den trenger

Kroppen trenger både karbohydrater, fett, proteiner og en rekke vitaminer og mineraler for å opprettholde et optimalt immunsystem. Både vitamin A, C, D, B12, folat, jern, sink og selen bidrar til immunsystemets normale funksjon. Ved å følge helsedirektoratets kostholdsanbefalinger får man i seg alle byggeklossene kroppen trenger for å opprettholde et normalt immunsystem. Det anbefales et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær (minst 500 g hver dag), grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Les mer på helsedirektoratets nettside: Kostrådene.

Viktig kilde til vitaminer, fiber og antioksidanter

Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Frukt og grønnsaker, grove kornprodukter og fullkorn er den viktigste kilden til fiber i kostholdet.

I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små skadelige stoffer som kalles frie radikaler. Frie radikaler kan skade celler og vev, og som en del av forsvaret trenger vi antioksidanter for å nøytralisere de skadelige stoffene. Noen antioksidanter er sporstoffer, andre er vitaminer og andre er plantestoffer som flavonoider og fargestoffer. Både vitamin C, vitamin E, betakaroten og lykopen fra tomat er blant de mest kjente antioksidantene.  Betakaroten finnes i mørkegrønne og røde grønnsaker og omdannes til vitamin A i kroppen. Frukt, grønnsaker og poteter er den viktigste kilden vi har i kostholdet til vitamin C.

Les mer om vitamin C og hvordan enkelt du kan dekke det daglige behovet her.  

Kan koronavirus smitte via matvarer?

Ifølge Mattilsynet er det ingenting som tyder på at koronaviruset smitter via mat, men som alltid bør råvarene vaskes godt før de spises. Les mer om vask av frukt og grønnsaker og håndhygiene her. 

Fyll gjerne halve tallerken med frukt og grønnsaker hver dag. Det er bra for både helsen, lommeboken og matgleden!

Her er tips til hvordan du enkelt kan gjøre det: Halve tallerkenen med grønt.