"Vitaminpiller" på glass. Blåbær på glass med skrukork.

Piller kan ikke erstatte mat

Et kosttilskudd er ikke ment som en hvilepute som gjør at du slipper å tenke på å få i deg nok og riktig mat. Det finnes så mange flere stoffer i den naturlige matvaren enn man kan skille ut i piller.

Kosttilskudd i pilleform

Det kan være fristende å slippe å tenke på hvordan man skal få i seg nok frukt, bær og grønnsaker og heller ta et kosttilskudd. Men en pille kan ikke erstatte mat. Det finnes så mange flere stoffer i den naturlige matvaren enn man kan skille ut i piller. Dessuten er frukt, bær og grønnsaker også en viktig fargespreder i kostholdet ditt.

Kosttilskudd erstatter ikke mat

Et kosttilskudd er ikke ment som en hvilepute som gjør at du slipper å tenke på å få i deg nok og riktig mat. Et kosttilskudd er et tilskudd for den som har mangler. Hvis du ser på emballasjen, står det at “Et kosttilskudd bør ikke erstatte en variert kost”. Hvis man ønsker å ta kosttilskudd, skal man altså uansett ha fokus på maten og spise så variert som mulig. I korte perioder hvor man har vanskelig for å få i seg nok mat, kan kosttilskudd brukes som et supplement, men kosttilskudd erstatter ikke mat.

Setter farge på kostholdet

Frukt, bær og grønnsaker er ikke bare en viktig kilde til mange næringsstoffer, men er også med på å gi en god matopplevelse ved å sette farge på maten. En brødskive med skinke blir mye mer tiltalende med et grønt blad, tomat og agurkskiver. Middagstallerkenen blir også mye mer tiltalende når den består av flere farger fra ulike grønnsaker. Kosthold er ikke et “nødvendig onde”, men en vesentlig del av hverdagen og livet. Derfor er det mye bedre å spise mat enn å tygge piller.

Sett deg delmål

Virker det vanskelig å få i deg “5 om dagen”, sett deg delmål; Spis 1 mer enn du gjør i dag. Og når du greier det, øker du til en til – helt til du får i deg 250 gram frukt og bær og 250 gram grønnsaker om dagen. Et annet tips er at du konsentrerer deg om grønnsakene, for frukten kommer gjerne av seg selv. Det er mye lettere å drikke et glass juice og spise en frukt eller litt bær, for eksempel i en smoothie, enn det er å få i seg flere porsjoner grønnsaker. Tenk at du skal ha et innslag av grønnsaker til alle dagens måltider. Noen forslag:

  • Salat, agurk, tomat, paprika til brødmåltider
  • Gulrot ved siden av eller som mellommåltid
  • Bytt gjerne ut et brødmåltid med en mat-salat (med kylling, egg, skinke eller tunfisk som gir metthet sammen med grønnsakene)
  • Avokado kan som variasjon erstatte margarin på brødskiven. Det samme kan pesto
  • Wok er rask og enkel middag som bidrar med masse grønnsaker
  • Bruschetta (tomat, basilikum og hvitløk) gjør også brødmat mer spennende

Frukt, bær og grønnsaker har mer å by på

Det er flere grunner til at behovet for vitaminer og mineraler heller bør dekkes av vanlig mat og drikke enn av kosttilskudd. Vi vet ikke nok om hvilke mengder av de ulike næringsstoffene som er mest gunstige for oss. I tillegg er det viktig å huske at vitaminer og mineraler fungerer i et samspill i kroppen. Høye doser kan ha ugunstig effekt, ved for eksempel å påvirke opptaket av andre stoffer. Frukt, bær og grønnsaker bidrar, i motsetning til piller, med en kombinasjon av mange ulike virkestoffer. Kroppen vår tar i tillegg lettere opp de ulike næringsstoffene når de blir spist i naturlig form.

Det er enkelt å få i seg nok frukt og grønnsaker hvis du bare velger å gjøre det. Og så smaker det så mye bedre enn piller!