Matsvinn i julen

Julen er den tiden vi kaster mest mat. Her får du tipsene på hvordan du kan bruke opp restene i julen.

Bruk restene av julematen

Hvert år samles vi rundt bordet fylt med deilig julemat. Oftes lages det mat til flere enn man er vant til og det kan være vanskelig å beregne mengde. 

40 % av oss oppgir at de kaster mer mat i julen sammenlignet med resten av året. Ikke kast potet-og ribberestene i søpla, men bruk dem til å lage noen nye retter. 

Har du poteter til overs kan du lage hjemmelagde potetlefser, det er lett å lage og kan brukes til flere retter: smør på pesto eller kremost og fyll dem med ribbe eller grønnsaker du har i kjøleskapet. Fylte potetlefser kan være forrett til festen neste dag og passer supert på koldtbordet. Du kan også lage en rask og god dessert med potetlefser med bare smør på.

Har du mye ribberester så kan du prøve vår populære oppskrift ribbe med asiatisk glaze.

Har du laget hjemmelaget rødkål til jul og ikke brukt hele kålhodet, så har vi mange spennende retter med rødkål du kan lage. 

Har du noen knuste pepperkaker? Lag ostekake eller tilslørte bondepiker. Begge disse oppskriftene lages porsjonsvis i glass, så det er enkelt å lage det du trenger uten å være redd for matsvinn. 

Restene av frukt kan bli til en forfriskende fruktsalat, som jo er en deilig avveksling til julekakene. 

Tenk deg om før du går i butikken:

  • Prøv å planlegg julehandlingen. Kjøp heller litt mindre enn du har tenkt. Det trenger ikke alltid ligge igjen noe på fatene etter middagen er ferdig.
  • Vær kreativ med restene. Prøv deg frem for å få rester til å bli til nye retter istedenfor at de blir glemt bakerst i kjøleskapet og må kastes.
  • Kakerester kan også bli til nye kaker og desserter.
  • Mye kjøtt til overs? Bland med salater og grønnsaker så blir det til en litt lettere rett blant den tunge julematen
  • Er du bedt bort i julen? Spør om du skal ta med en rett du ikke får spist opp.
  • Sjekk kjøleskapet! Vi glemmer fort det som står innerst i kjøleskapet. Ha det som en rutine å sjekke kjøleskapet hver dag for å se hva du har, før du gjør nye innkjøp eller lager mer mat.

 

Lag noe godt

Les mer