Innbakt nøttestek

Vegetarretter til jul

Ønsker du deg en grønnere jul? Får du besøk av en vegetarianer og ikke vet hva du skal lage? Det er hyggelig å kunne servere noe som smaker skikkelig godt og som er laget med omtanke.

Vegetarretter til jul

Selv om antallet vegetarianere ikke er så mange, er det stadig flere som ønsker å begrense eget forbruk av kjøtt; 36 % av befolkningen i Oslo og 24 % i landet totalt sett. Undersøkelser viser også at 1 av 20 ønsker å spise vegetarisk. (Tallene er hentet fra Norske Spisefakta 2018, Ipsos).

Å spise vegetarisk betyr å velge matvarer hovedsakelig fra planteriket, som grønnsaker, frukt og bær, poteter, kornprodukter, belgfrukter og nøtter.

Vi har plukket frem noen av våre beste retter helt uten kjøtt, som både smaker godt og kan nytes av alle rundt bordet:

Innbakt nøttestek En nydelig innbakt vegetarisk nøttestek som tar utgangspunkt i en klassisk Wellington. Indrefileten er byttet ut med en smakfull saftig farse av grønnsaker, nøtter og linser. Denne farsen kan varieres og stekes i former eller som burgere uten butterdeig rundt. Den tar litt tid å lage, men farsen kan lages i god tid og den kan fryse. Server gjerne med julens tilbehør, for eksempel rødkål, rosenkål og poteter, eller med en frisk grønn salat.

Vegisterkaker er et godt alternativ til medisterkaker. De er laget av blomkål og sellerirot, og krydret med julens krydder, for å få frem julestemningen. Prøv dem – de smaker nydelig for alle, og kan spises sammen med surkål, poteter og bruk saus.

Grønne burgere Disse burgerne vil garantert falle i smak. Et godt alternativ til en kjøttfri dag i jula eller når du ønsker å servere vegetaralternativer. Varier gjerne slike burgere med andre grønnsaker som du har tilgjengelig.

Lun gulrotsalat med kikerter Denne salaten er et supert innslag på julebuffeten. Du kan gjerne servere denne salaten som en egen liten vegetarrett. Kikertene og fetaost er proteinkilden.

 Galette med aromasopp og spinat En velsmakende og rustikk pai med smak av spinat, sopp og nøtter. Slike paier som ikke lages i form kalles også for Galette. Dette er en nydelig pai du kan ha til middag eller til kvelds. Den vil garantert falle i smak og blir fort en favoritt blant vegetarianere.

Grønne tips til julebuffeten: potetlefser med pesto og bakte grønnsakerovnsbakt tortilla og tomatbruchetta .

Har dere lyst på en helt annen smak en dag? Prøv denne deillige Shakshukaen den gir en annen smaksopplevelse etter flere dager med tung julemat.

 

Se oppskriftene her