kaste brokkoli matsvinn

Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien

Skal du reise på sommerferie? Her får du nyttige tips for å redusere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.

Planlegg måltidene nøye 

Den beste måten å unngå matsvinn på er å planlegge måltidene nøye dagene før du drar. Se over hva du har i kjøleskapet og bruk opp dette i stedet for å handle mer. Det du ikke får brukt, kan fryses eller tørkes. Men det er ikke bare å legge alt rett i fryseren, mange grønnsaker bør forvelles først.

Derfor bør grønnsakene forvelles først 

Frukt og grønnsaker som du ikke rekker å spise før ferien, kan enkelt fryses ned. Å fryse grønnsakene er et godt alternativ, men de fleste bør kuttes opp og forvelles. 

Forvelling innebærer å koke grønnsakene raskt og deretter kjøle dem ned. Denne prosessen er viktig for å bevare næringsinnhold, konsistens og smak. Forvelling hindrer grønnsakene i å bli myke og miste smaken. Les mer: Slik forveller og fryser du frukt og grønnsaker.

Ferdigfryste produkter i butikken har allerede vært gjennom denne prosessen, og frukt og grønt fra frysedisken er like sunne som ferske. Les mer her: Fryst vs. fersk.

Løk, purre, paprika, tomater og krydderurter skal ikke forvelles før frysing. Løk, purre og paprika kuttes i terninger og fryses i en lufttett boks eller frysepose. Tomater kan fryses hele. Etter frysing egner disse grønnsakene seg best til varme retter, ikke ferske salater.

Frukt og bær fryses uten forvelling. Kutt frukten opp først, og et godt tips er å fryse ned frukt og bær i porsjonsposer til smoothie.

Suppe og saus i fryseren 

Har du tid, kan du lage tomatsaus eller tomatsuppe av tomatene du ikke får spist før ferien, og fryse ned i porsjonsbegre. Perfekt å ha når ferien er over og hverdagen starter igjen. Rotgrønnsaker og poteter som må brukes kan bli til en deilig suppe. Avkjøl suppen og frys den ned om du ikke får spist den før avreise. Potet gir god konsistens til suppen. Les mer: våre beste suppeoppskrifter.

Tørk og frys urter 

Friske urter kan tørkes eller fryses for lengre holdbarhet. Bind dem sammen i små bunter og heng dem på et tørt og varmt sted. Når de er tørre, smuldrer du dem opp og oppbevarer dem i lufttette beholdere. Tørkede urter kan brukes i matlagingen hele året. Urter kan også fryses ved å finhakke dem og putte dem i en isbitform med litt olivenolje før de fryses ned. Da kan du ta opp en terning og legge den rett i pannen når du skal steke noe. Urter kan også hakkes og fryses i isbitformer med vann, perfekt til supper og gryter. 
 

LES MER HER