Oppslagsbilde smoothie  - fra boken Førsteklasses mat

Smoothie - superdrikken

En nylaget og fløyelsmyk smoothie er leskende og proppfull av sunne næringsstoffer som kroppen din vil jubler over. Gjerne laget av ulike frukter, grønnsaker, urter, nøtter og bær. Smoothie smaker alltid godt, og den tilfører kroppen raskt viktige vitaminer i tillegg til mineraler og fiber.

Kroppens politi

Vitamin C og E er eksempel på kroppens politi som sørger for ro og orden, og de fjerner frie radikaler eller enkelt forklart: det som skader friske celler. «Politivitaminene» forbrukes hele tiden. Derfor er det viktig med påfyll. En kjempegod og herlig måte å bidra til å få i seg «5 om dagen».

Så enkelt er det å lage smoothie

Vask, rens, evt. skrell og del opp frukt, bær og/eller grønnsaker. Bruk en vanlig blender eller en smoothiemaker.  Ha i væske først. Deretter frukt/bær/grønnsaker, isbiter, yoghurt, juice, urter, frø, nøtter, m.m. Kjør ingrediensene til en myk og litt tykk smoothie. Det går fort, ca. 30 sekunder. Smoothie bør drikkes med det samme, eller fryses.

Lag din egen favoritt

Alle typer frukt og bær og mange typer grønnsaker egner seg i en smoothie. Avokado, selleri, gulrot, paprika og urter egner seg bra. Prøv deg frem og finn dine favoritter. Bruk godt moden frukt – det gir den beste smaken. Banan er med på å gi smoothien en fin og kremet konsistens. Og bruk mye bær, det setter fine farge og god smak på smoothien.

Barna elsker smoothie. La dem selv velge hva slags smoothie de har lyst til å lage. Enten i forhold til hvilken farge den skal ha, smak eller hvilke frukt, bær og grønnsaker som skal være i. Og kanskje er det gjennom smoothie de tør å smake nye grønnsaker som spinat og avokado.

Smoothie hele dagen

Har du dårlig tid om morgenen, er kanskje en frokostsmoothie løsningen? Ha i litt frokostblanding, frø, nøtter eller havregryn sammen med frukt og bær og du har en sunn frokost på 30 sekunder.  Garantert en flott start på dagen. Også til lunsj eller som mellommåltid er smoothie et godt og friskt alternativ.  Smoothie passer fint som dessert, til hverdag og fest, eller på kvelden hvis man er litt småsulten. Den er et flott lite måltid før og etter trening - da gjerne med banan som gir ekstra karbohydrater.

Smooth-is

Frys ned smoothie så får du smooth-is. En herlig forfriskende is i sommervarmen.  Sunnere kan ikke isen bli når den er laget av friske frukter og bær. Lag tykk smoothie, gjerne med mindre veske enn normalt. Frys ned i ispinneformer. Tenk ut ulike farger og smaker det skal være på isen, f.eks. banan eller mango (gul), kiwi  (grønn), jordbær (rosa), solbær (lillarosa) eller melon (gul eller lyserød). Det er bare fantasien som setter grenser.

Historikk

Allerede på 1960 tallet var smoothie en kjent drikk og et kjent begrep i USA. I 1973 ble Smoothie King, en kjede med smoothie-barer, opprettet i USA, og smoothien sin popularitet fortsatte å øke og spre seg gjennom de neste tiårene. I begynnelsen på dette århundre kom også smoothie-begrepet til Norge. I dag er det flere hundre tusen her i landet som har anskaffet seg en blender eller smoothiemaskin for å kunne lage seg sin egen smoothie. Det selges ca. 100 000 slike maskiner i året. La den være lett tilgjengelig på kjøkkenet, og bruk den ofte. Det er og blir populært med smoothie.

Tips:

  • Det er lurt å ha det flytende i først slik at det blir lettere for maskinen.
  • Har du banan eller eple i en smoothie er det lurt med noen dråper lime eller sitron så blir ikke smoothien mørk.
  • Ønsker du tykkere konsistens på smoothien? Tilsett en banan for å få den mer kremet.
  • Ønsker du tynnere konsistens på smoothien? Tilsett mer væske.
  • Har du godt modnet frukt til overs? Legg dem i fryseren og bruk dem til smoothie ved en senere anledning.
  • Glad i guacamole? Prøv en guacamolesmoothie: kjør avokado, agurk, hvitløk, litt chili sammen med grønnsaksjuice og isbiter i blenderen og opplev noe nytt.
  • Grønnsaker som gulrot, agurk, avokado og tomat er supre i grønnsakesmoothies.
  • Urter som mynte, sitronmelisse og basilikum er godt å bruke i smoothie.
  • For å gjøre smoothien ekstra spennende, kan du servere den i en uthult frukt - som f.eks. honningmelon eller ananas.

Frokostsmoothie