Potetmos på fjøl

Ta en potet - lag potetmos

Potetmos, eller potetstappe som også mange sier, er superenkelt å lage selv. Litt hakkede krydderurter, hvitløk, eller annet krydder som f.eks. malt muskat, og kanskje en porsjon med egen fantasi, så vips – du har din egen kjempegode variant.

Ikke bruk kjøkkenmaskin på varme poteter

Det som er viktig når du lager potetstappe, er å ikke piske/mose potetene for hardt når de er varme. Kjører du potetene hardt f.eks. i en kjøkkenmaskin, er det fort gjort å få limkonsistens på mosen. Og det er ikke godt. Den lette og luftige er den beste, og den får du best ved å bruke en «manuell» moser.

Del opp potetene i biter, så går kokingen på 1-2-3.

Varier potetmosen med grønnsaker

Den tradisjonelle, og kjempegode, potetmosen består av poteter, litt smør, litt melk, salt, pepper og kanskje litt hakket gressløk. Men potetmosen kan varieres i det uendelige. Hør bare her:

  • Kok noen skiver med sellerirot og/eller gulrøtter sammen med potetene, og mos dem sammen.
  • Søtpotet sammen med vanlige poteter er en lekkerbisken og gir en vakker lakserosa farge.
  • Det samme med blomkål, brokkoli, løk og persillerot. De setter utrolig god smak på mosen.
  • Du kan blande inn hakket rå løk eller hvitløk eller ringer av purre eller vårløk i mosen.
  • Revne rotgrønnsaker som blandes rett inn i den ferdig potetmosen smaker godt og ser bra ut.
  • Revne epler eller eplebiter gir en frisk og pikant potetmos.
  • Litt revet pepperrot i mosen gjør underverker.
  • For ikke å snakke om jordskokker og/eller pastinakk. Kok dem sammen i potetkjelen og mos alt.
  • Stekt sjampinjong eller annen stekt sopp er også godt.
  • Mange liker til og med å blande inn litt revet sterk ost eller sennep. Det smaker overraskende godt.

Noen baker i stedet for å koke

Til og med måten å lage potetmos på er forskjellig. Den nevnte tradisjonelle hvor man koker poteter, heller av kokevannet, moser potetene sammen med salt, pepper og smør og sper med melk. Enkelt, raskt og kjempegodt.

En annen måte er å bake potetene i ovnen i stedet for å koke dem. Det påstås at mosen får en rikere smak av potet. Dette er jo selvsagt en mer tidkrevende prosess, men i følge mange vel verd det.

Skal du lage en potetmos med gulrøtter, søtpotet, sellerirot, m.m., så putter du også grønnsakene inn i ovnen sammen med potetene. Hel hvitløk eller annen løk kan du også bake sammen med potetene, og vil gi mosen en pikant smak.

Gratiner mosen eller spis den som den er

Mange liker å helle mosen over i en ildfast form, strø revet god ost og/eller griljermel (brødkrumme) på toppen og bake formen i ovnen. Kjempegodt.

Vaffelpoteter

Til og med vaffeljernet kan brukes. Blander du et par eggeplommer i mosen, kan du lage potetvafler, eller sette topper av potetmosen på bakepapir på en stekeplate (eller bruke sprøytepose) og steke i ovnen. En kjempefin måte å bruke eventuelle potetmos-rester på, og populært blant de minste både å spise og være med å lage.

Hvem har sagt at poteter er kjedelig?