20.09.2023 09:02:05 av Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver

De tre store matdagene i høst

Nå bugner butikkene av fantastiske norskprodusert frukt og grønnsaker, og det er derfor på sin plass å feire vår rike matkultur. I september og oktober er det flere merkedager som markerer hvor viktig norsk produksjon er for vår selvforsyning. La oss sammen feire høstens smaksopplevelser og den unike norske matkulturen!

Den norske epledagen, 26. september 

Siste tirsdagen i september – altså den 26. september er den norske epledagen, en tradisjon som ble opprettet av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) for over 30 år siden, forteller matfaglig rådgiver i OFG, Toril Gulbrandsen. Dagen har vært markert hvert år siden den gang. Dette er tiden å omfavne de søte, friske og sprø eplene som vi alle elsker. Det er mye godt som kan lages med epler. Lite smaker bedre enn en lun eplekake på en kjølig høstdag. 

 Les mer:  Epleoppskrifter fra OFG  

Fårikålens festdag, 28. september 

Fårikål er en tradisjonsrett som nesten alle som har vokst opp i Norge, har et forhold til, og det er ikke uten grunn at fårikål regnes som Norges nasjonalrett, sier Gulbrandsen. Den siste torsdagen i september feirer vi denne gode høsttradisjonen. Husk å bruke like mye kål som kjøtt i denne enkle retten. Den trenger bare ett par timers koketid. Gode melne poteter hører med. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest.  

– Ja, for det finnes ikke enklere festmat, og det med bare to ingredienser (i tillegg til pepper og litt salt da). 

Potetens dag, 4. oktober 

Poteten, en allsidig rotknoll somfortjener sin egen hyllest. I Norge er vi heldige som kan nyte norske poteter stort sett hele året. Derfor feirer vi potetens dag hvert år i uke 40, som historisk sett har vært kjent som potetferien. Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter, den er skikkelig allsidig med andre ord. Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i kostholdet.  

– La oss gi denne næringsrike råvaren den anerkjennelsen den fortjener, avslutter Gulbrandsen. Hva med å prøve en skikkelig saftig potetburger med pommes frites.?

Les mer her:  Våre beste potetoppskrifter