Hopp til innhold

Skriv ut

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
92 % 90 g 137 32 1.4 g 5.2 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.1 g 5.1 g 2.6 g 12 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.06 mg 0.03 mg 0.4 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.1 mg 26 µg 0 µg 54 mg 47 mg 0.3 mg 10 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
317 mg 15 mg 0.2 mg 0 µg 0.02 mg 39 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Hvitkål, hodekål
Latin: Brassica oleracea var. Capitata
Engelsk: White cabbage
Tysk: Weisskohl
Fransk: Chou blanc
Spansk: Col repollo
Italiensk: Cavolo cappuccio

OM HODEKÅL, HVITKÅL

Hvitkål er en av våre viktigste grønnsaker og den dyrkes over hele landet. Viltvoksende hvitkål har vært kjent i det sørøstlige middelhavsområdet i nesten 5000 år og romerne tok med hvitkål til resten av Europa og brukte det faktisk som et legemiddel. Mot slutten av 1600-tallet begynte man å dyrke hvitkål i Norge. Hvitkål kalles også for hodekål, og består av et hode dannet av tettpakkede blader. Det er en hardfør grønnsak som tåler vårt klima godt og den egner seg godt til langtidslagring, noe som skyldes et tynt voksbelegg på bladene. Hvitkål kan veie opp til flere kilo, men vanligst er hoder på 1-2 kilo. Konsistensen er sprø og saftig.

Bruksområde

Hvitkål kan brukes rå, finskåret i salat eller i råkost. Den kan kokes, smørdampes, stekes, wokes, syltes, brukes til surkål, i stuinger, i  gryter eller supper. Den er meget anvendelig.

Egenskaper

Hvitkål har både lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til protein som bidrar til vekst i muskelmasse. Hvitkål har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Hvitkål er også en kilde til kalium som bidrar til normalt blodtrykk, og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Hvitkål skal ha tett knyttede, tunge hoder med glatte ytterblader. Kålhodet skal være helt og jevnfarget, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie, sprø og saftige og ha en frisk farge. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Lagring

0 - 2°C

Hvitkål har meget god holdbarhet og tåler langtidslagring under optimale lagringsforhold. Pass på høy luftfuktighet og beskyttelse mot lufttrekk og etylengasspåvirkning.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
92 % 90 g 137 32 1.4 g 5.2 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.1 g 5.1 g 2.6 g 12 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.06 mg 0.03 mg 0.4 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.1 mg 26 µg 0 µg 54 mg 47 mg 0.3 mg 10 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
317 mg 15 mg 0.2 mg 0 µg 0.02 mg 39 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Hvitkål, hodekål
Latin: Brassica oleracea var. Capitata
Engelsk: White cabbage
Tysk: Weisskohl
Fransk: Chou blanc
Spansk: Col repollo
Italiensk: Cavolo cappuccio