Ingefær

Ingefær er en gammel kulturplante som har vært dyrket i mange tusen år i Kina, India og flere afrikanske land.

På ingefæren er det den kraftige underjordiske stengelknollen som brukes. Den spesielle fasongen kommer av flere bladskudd og utvekster under vekstperioden. Ingefær er lys brun utvendig med en svak gulgrønn farge innvendig. Hvis man knekker knollen over kjenner man straks dens friske duft. Duften kommer fra plantens eteriske oljer som inneholder aromatene zingeron og gingerol. Ingefær brukes som krydder på linje med den tørkede varianten, men har en langt friskere smak fersk enn tørket.

Bruksområde

Ingefær har et stort anvendelsesområde. Før bruk må den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av ingefær med i retten. Ingefær kan brukes i karriretter, til lam, svin, fisk, kylling eller kinamat og er også en viktig bestandel i marinade for orientalske kjøttretter. Roten kan også brukes i fruktsalat og i bakverk gjerne sammen med eple og pære. Den er nydelig i dressinger og den er fin å sylte.

Egenskaper

Ingefær er en kilde til kalium og har et høyt innhold av kostfiber. Kalium bidrar til normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vi spiser ikke så store mengder av ingefær at den har noen ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Ingefær skal ha knoller som er faste, kraftige og lysfargede. De skal ikke ha tegn til misfarging, råteangrep eller inntørking.

Lagring

8 - 12°C

Ingefær har meget god holdbarhet. Den kan lagres i flere måneder ved gode lagringsforhold. Fuktighet under lagring fører til misfarging og råte.

Norsk
Ingefær, Ingefærrot
Latin
Zingiber officinale
Engelsk
Ginger
Tysk
Ingwer
Fransk
Gingembre
Spansk
Jengibre
Italiensk
Zenzero