Persille

Persille omfatter flere arter, men vanligst i Norge er kruspersille med sine krusete blader. I andre land er bladpersille, med sine flate og glatte blader mer vanlig.

Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak. Persille brukes bl.a. til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Persille er et velkjent middel mot hvitløkslukt fra munnen. Man kan både fryse og tørke persille. Både kruspersille og bladpersille selges avskåret i bunt og i potter. Det finnes norsk produksjon og import er hovedsakelig fra Italia, Belgia og Spania.

Kruspersille skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Bruksområde

Persille kan brukes som krydder i mange ulike materetter. Er blant annet godt i saus og dipper, på poteter og smørbrød og til kjøtt og fisk. Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.

Egenskaper

Persille er en kilde til vitamin C, folat, beta-karoten, kalium og kostfiber. Persille er også en kilde til vitamin E, kalsium og jern. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og syn. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Disse egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g av varen.

Ved 50 g vare bortfaller egenskapene fra vitamin E, kalsium og jern.

Kvalitetskrav

Kruspersille skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Lagring

10°C i potte, 0 - 2°C avskåret

Persille har ulik holdbarhet avhengig av om den er avskåret eller i potte. Generelt holder krydderurter i potte seg lenger enn avskåret.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi

Mat med persille