Forbruk av frukt og grønt

I oktober presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) resultater fra en fersk undersøkelse, som årlig måler forbrukerutviklingen for frukt og grønt konsumet i Norge og utviklingen er nedslående. Dette vil få alvorlige konsekvenser for folkehelsen.

Se PDF av presentasjon av forbruksutviklingen - 5 a day Europe

STABILT LAVT INNTAK; PRISBEVISSTE SPISER MINST FRUKT OG GRØNT 

Helt ferske tall fra forbruksundersøkelsen “5 a day Europe”, som gjennomføres hvert år av OFG, viser at vi spiser alarmerende  lite frukt og grønt daglig. Dyrtiden vi er inne i gjør at forbruker sparer inn på alt. Det går hardt ut over frukt og grønt inntaket og det er kun 18,6 % som når anbefalingen om “5 om dagen” med minst 5 porsjoner med frukt/bær og grønnsaker hver dag. 

– Det er et skremmende lite frukt og grønt, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG. Hun er spesielt bekymret for at andelen som spiser lite ser ut til å øke. Tallene fra undersøkelsen viser at det nå er hele 29,3 % som spiser kun èn porsjon med frukt og grønt eller mindre per dag. Det er en drastisk forskjell fra undersøkelsen i 2018 der det var 17 % som spiste èn porsjon eller mindre (1). 

Matvareprisene er rekordhøye, og nå ser vi virkelig konsekvensene av dette. Andelen som legger vekt på lav pris øker, og dette trekker forbruket ned. Det er flere som oppgir at de kjøper de billigste alternativene og stadig færre er villig til å betale ekstra for frukt og grønnsaker av høy kvalitet.  

– Trenden er klar; på bare et år ser vi en økning fra 31 % i 2022 av andelen som kjøper de billigste alternativene, mens årets tall nå viser 37 %.  

Det er igjen de med mest presset økonomi som kommer dårligst ut av det. Tallene viser at de som er opptatt av lav pris på grønnsaker har lavere forbruk av frukt og grønt, sier Sagen. 

Les hele pressemeldingen her.

Her finne du presentasjonene fra fagdagen 17. Oktober: 

Prosjekt markedsføring status.

Prosjekt, innsikt og analyse status.

Kommentar fra Storbritannia ved Michael Barker. 

Se PDF av rapport fra Kantar, undersøkelse i Norge. 

Se PDF av rapport fra Kantar, undersøkelse i Europa. 

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no/fotograf Synøve Dreyer 

Fagdag 17. Oktober 2023

Kommentar fra Storbritannia ved Michael Barker 2023

Tilbake til innsikt og analyse