Miljøbilde bønner og linser

Bønner og linser

Bønner, linser og kikerter hører alle til erteblomstfamilien, og er en sterkt voksende varegruppe i Norge. Felles for varegruppen er at de er smakfulle, sunne og lette å tilberede. Bønner, linser og kikerter finnes i tørket tilstand og ferdig kokte på boks eller i pakker, og er gode proteinkilder hvis du ønsker å lage deilige vegetarretter en eller flere dager i uken.

Bønner

Det finnes mange ulike sorter bønner. Felles for dem alle er at de må bløtlegges før bruk, gjerne natten over (10-12 timer). Bønner inneholder stoffer som kan gi magesmerter dersom de ikke bløtlegges først. Ved bløtlegging forsvinner disse stoffene ut i vannet, og vannet skal derfor ikke brukes.

Utvannede bønner skylles og legges i kaldt vann når de skal kokes. Beregn dobbelt så mye vann som bønner. Volumet på tørkede bønner dobler seg ved bløtlegging. Ferdig kokte bønner, linser og kikerter, på boks er klare til bruk.

Bønner trenger lang koketid. De store hvite som kalles hestebønner eller butterbeans, skal koke så lenge som 90 minutter.

Linser

Linser er omtalt allerede i første Mosebok, og har vært kjent som matføde i tusener av år. Det finnes mange sorter linser, og størrelse og farge varierer fra grønne, gule, brune og røde.

Du behøver ikke bløtlegge linser før koking, men ved å bløtlegge dem en times tid, reduseres koketiden noe. Kok linsene i kaldt vann eller kraft. Beregn dobbelt så mye vann som mengde linser. Koketiden er 10 til 20 minutter. Næringsmessig har de samme egenskaper som bønner.

Kikerter

Kikerter selges tørket eller ferdig bløtlagt og kokt, hermetiske eller i bokser. Tørkede kikerter må bløtlegges natten over, skylles og kokes møre i vann uten salt.

Kikerter brukes i salater, stuinger, hakkes og frityrkokes i vegetarboller som falafel, kokes og moses til hummus eller ristes og spises som snacks. I India er det vanlig å male opp kikerter til mel som kalles besan, som brukes mye i indiske retter.

Kikerter, bønner og linser er en viktig proteinkilde for de fleste vegetarianere verden over.

Koketid

Koketider for bønner, linser og kikerter:
Sorte beluga linser Koketid ca. 20 minutter
Røde bønner/kidneybønner Koketid ca. 60 minutter
Hvite bønner Koketid 50-60 minutter
Røde linser Koketid ca. 10 minutter
Grønne linser Koketid ca. 15 minutter
Hestebønner eller Butterbeans   Koketid ca. 90 minutter
Gule linser Koketid 10-15 minutter
Sorte fasulye bønner Koketid ca. 60 minutter
Blackeyed beans eller sorteøye Koketid 40-50 minutter
Brune bønner Koketid 50-60 minutter
Kikerter Koketid ca. 60 minutter

Koketiden kan variere alt ettersom hvor lenge de har ligget i vann og hvor mye væske som er tatt opp. Felles for alle belgvekster skal koke til de er møre. Salt i kokevannet er ikke å anbefale da bønnene kan bli litt trevlete og bitre.