Glass med agurkstaver og to skåler med dipp

Derfor bør du spise agurk

Det er lite som er så godt som en frisk og god gresk salat med tomat og agurk i sommervarmen, men hva inneholder egentlig agurken? Hvilke vitaminer gir den, og hvordan kan den bidra i et sunt kosthold?

Godt i sommervarmen

At agurk inneholder mye vann, er kjent blant de fleste. Agurk inneholder hele 95 prosent vann, og kan bidra til å gi godt med væske i sommervarmen. I tillegg til å drikke godt så klart. Faktisk tilsvarer én slangeagurk to glass vann.

Høyt fiberinnhold

Agurk har et høyt fiberinnhold. Matvarer med mye fiber gjør godt for fordøyelsen. I tillegg ser det ut til at fiberrike matvarer kan bidra til å beskytte mot tarmkreft. Stadig mer forskning viser også at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle.

Sunn og mettende snacks

Det er mange fordeler med å spise fiberrike matvarer som agurk. Spiser man mye fiber holder man seg lengre mett, og i tillegg inneholder agurken i seg selv svært lite kalorier. Agurk er med andre ord den perfekte snacks som man kan spise så mye man vil av! Det er derfor gode grunner til å la agurken ta større plass i kostholdet enn med ett par tynne skiver på brødskiven.

Hva med agurkstaver og dipp til kveldskosen en helt vanlig mandag? Vi anbefaler tzatziki eller hummus. Agurken kan også spises som en frukt, rett i hånden og inn i gapet – friskt og godt!

Hva annet inneholder den?

For utenom å være både leskende og mettende vitner også grønnfargen på agurken om at den inneholder litt av B-vitaminet folat, som blant annet er viktig for normal bloddannelse. Agurk inneholder også noe kalium, som bidrar til å opprettholde et normalt blodtrykk. Men det finnes frukt og grønnsaker som er enda bedre kilder til dette enn agurken, og det er også derfor det anbefales å spise litt av alt.

Inkluder agurk i kostholdet

Det er mange gode grunner til å spise mer agurk. Anbefalingen er 500 g frukt, bær og grønnsaker hver dag, og det er først og fremst et høyt og variert inntak av forskjellig frukt, bær og grønnsaker som er forbundet med de største helsegevinstene. Et godt tips er å tenke at man skal la halve tallerkenen være grønn.

La deg inspirere til hvordan du kan spise mer frukt og grønt her: Halve tallerken med grønt.

Derfor bør du spise agurk

Agurkproduksjon hos Solbergs gartneri