Slangeagurk, Agurk

Agurk kommer opprinnelig fra India der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden og kom hit til landet på 1600-tallet.

Det finnes mange typer agurk, men den mest vanlige i butikkene er slangeagurk. Den er avlang, mørk grønn og rund i formen, og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsakene som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Bruksområde

Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar etc. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.

Egenskaper

Agurk har lavt energi - og fettinnhold, og er en kilde til kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.

Lagring

12°C

Agurk bør oppbevares rundt 12 °C. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Agurk pakket i plast beskytter mot uttørkning og etylenpåvirkning.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele året

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
97 %
Vann
96 g
Kilojoule
44 KJ
Kilokalorier
10 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,2 g
Fett
0,1 g
Norsk
Slangeagurk, agurk
Latin
Cucumis sativus
Engelsk
Cucumber
Tysk
Gurke, Schlangengurke
Fransk
Concombre
Spansk
Pepino
Italiensk
Cetriolo

Bli med til en agurkprodusent