Diett eller livsstilsendring

Å følge strenge dietter kan ofte gi raske resultater, men for mange er det en utfordrende og ofte en kortsiktig tilnærming til vektnedgang. Skal du ned i vekt og bli der, er det lurt å velge en livsstil du kan leve med.

Mange dietter er preget av strenge restriksjoner som kan være vanskelige å opprettholde over tid. Effekten av en diett varer kun så lenge man holder seg til den. Mange opplever utfordringer med å holde seg til dietten utover en kort periode. Dette medfører at mange går tilbake til gamle vaner og opplever vektoppgang. Derfor er det avgjørende å ha en plan som gradvis integrerer matvarer som kan bidra til å etablere en varig og sunn kostholdsendring, dersom man ønsker å gå på diett en periode. 

Fokus på råvarer 

Mange trenddietter er ofte ekstreme og gir restriksjoner på ulike matvarer og matvaregrupper. I mange tilfeller vil en slik tilnærming ikke bare føre til en ensidig kost, men også resultere i mangel på viktige næringsstoffer.  

En bedre tilnærming vil være å legge vekt på å spise «vanlig» mat basert på råvarer. Ved inntak av blant annet grove kornprodukter, frukt, belgfrukter, grønnsaker og fisk sikrer man at kroppen får alle nødvendige næringsstoffer den trenger for å fungere optimalt. Mat med høyt fiberinnhold som frukt og grønnsaker, bidrar også til en bedre metthetsfølelse. Dette kan redusere trangen til usunn snacks og bidra til vektkontroll på en mer naturlig måte.  

Les mer om fordeler med fiber her: Derfor bør du spise fiber. 

Fokuser på det du bør spise mer av 

Mat og kosthold er individuelt og det som vil fungere for noen vil ikke fungere for andre. Finn det kostholdet som passer deg og husk at mat ikke trenger å være så vanskelig. I stedet for å lage lister over nei og ja mat, fokuser på hva du bør spise mer av. 

Les her hvordan små endringer kan gi stor effekt: Når du skal endre vaner. 

Tips til en sunnere livsstil