Gjør romjulen litt grønnere

Når romjulen senker seg over oss, er det koselig å dekke bordet med små lekre tapasretter, noe godt i glasset og fyr på peisen, kanskje. Ja, det er hygge!

Tapas

Takket være en andalusisk bonde med angst for fluer i vinglasset, har vi fått tapas. Sagnet sier i alle fall at en bonde la en skive spansk skinke over glasset for å holde fluer og støv borte fra vinglasset, og vips, en ny mattrend så dagens lys.

Historiene om tapas’ opprinnelse er mange. Om de er sanne vites ikke, men «tapa» betyr lokk på spansk. Tapas handler om sosialt samvær, et slags svar på de engelske puber. Et møtested for avslapning og en god samtale, og det er jo noe de fleste av oss ønsker i romjulen.

Selv om utgangspunktet for tapas er et mellommåltid som skulle holde deg gående til middag, er det i vår kultur blitt selve måltidet. Et stort måltid bestående av mange små retter.

Det er deilig for kropp og sjel å servere noen grønne retter i romjulen, og tapas er midt i blinken for koselige sammenkomster. Vi kan friste med bakte fikener med parmesan-chips eller bakt paprika, småpoteter med rosenkålpuré, potetlefser med grønt fyll, gazpacho-shots og gulrotsuppe servert i små glass, squashrullader og tortilla med godt og grønt.

Hele bakgrunnen for tapasmaten er godt drikke. Det er jo vinen vår bondevenn skulle beskytte med «lokket» av skinke. Riktig drikke til tapas er lette, fruktige viner som drikkes avkjølt. Et glass øl eller farris er forresten også alltid godt til tapas.

Vi ønsker alle en fredfylt og litt grønnere romjul!

Tips til tapas