Hvordan gå ned i vekt og bli der?

Å gå ned i vekt og holde seg der handler om å etablere varige vaner fremfor kortsiktige dietter. Det beste kostholdet for vektnedgang er et som skaper et kaloriunderskudd, men også et du kan leve med over tid.

Hvorfor kaloriunderskudd? 
For å gå ned i vekt må du forbrenne flere kalorier enn du inntar. Men det handler ikke bare om kalorier, men også om kvaliteten på maten. Kroppens behov for næringsstoffer er det samme selv om du skal gå ned i vekt og spiser mindre mat. Derfor er det spesielt viktig at maten du spiser når du er i kaloriunderskudd er næringsrik for at du skal få dekket ditt behov for vitaminer og mineraler. Les mer her: Balanserte måltider for en sunn livsstil 

Det beste tipset er å spise mer grønt  
Å øke inntaket av grønnsaker i kostholdet ditt kan hjelpe deg å redusere mengden av energitett mat. Frukt og grønt er fiberrikt, og fiber bidrar til en god metthetsfølelse og et stabilt blodsukker. Med mer grønt på tallerkenen blir det mindre plass til mer energitett mat. Et godt tips er å spise halvparten grønt til hvert måltid. 

Lurt å spise seg mett 
At vi spiser mat som gir en god metthetsfølelse og som gjør at vi ikke blir sulten igjen med det samme er viktig for å unngå småspising. Helsedirektoratets kostråd passer også for deg som skal gå ned i vekt, og det anbefales blant annet grove kornprodukter, frukt, belgfrukter, grønnsaker og fisk. Begrens inntaket av matvarer med høyt innhold av sukker og fett som bidrar til høy energitetthet, som f.eks. søtsaker, kaker, pølser og lignende. 

Søk støtte og oppmuntring 
Sett realistiske kortsiktige og langsiktige mål. Det er viktig at de kortsiktige målene er oppnåelige, slik at du holder motivasjonen oppe underveis. Søk støtte og oppmuntring fra familie, partner, og venner. Å ha et støttende miljø kan være avgjørende for å opprettholde motivasjonen. For noen vil det være nødvendig med individuell veiledning, fastlegen din kan henvise videre til relevant helsepersonell. 

Flere råd for effektiv vektnedgang 

  • Psykologiske faktorer kan være medvirkende årsak til overvekt og fedme hos mange. Dersom spisemønsteret er påvirket av psykiske faktorer er det viktig å identifisere disse og inkludere tiltak for å ta fatt på disse utfordringene. 
  • Øk den daglige fysiske aktiviteten, spesielt når du skal opprettholde vektreduksjonen. Å holde seg aktiv kan forbedre både den fysiske og psykiske helsen. 
  • Ikke overvurder behovet ditt for mat etter en treningsøkt når du skal ned i vekt. Fysisk aktivitet gjør at du forbruker kalorier, men ofte utgjør dette mindre enn mange tror. 
  • Finn en spiserytme som passer deg, og spis næringsrik mat for å unngå småspising eller overspising fordi du er veldig sulten. 
  • Vei deg regelmessig, for eksempel ukentlig, for å holde kontroll på om du følger dine kortsiktige mål og juster ved behov. 

 Les mer her.

Tips til en sunnere livsstil