Produktbilde kålrot

Kålrot – nordens appelsin

Den lyser ikke direkte opp i grønnsakdisken, likevel er den vel verdt en hyllest, kålroten. Den er rimelig og den er tilgjengelig hele året. Og ikke minst, den er full av det viktige C-vitaminet. Derfor kalles den også Nordens appelsin.

Kålroten er like god rå som kokt. Den er velegnet som råkost. Blandet med gulrot får du en fargeglad salat som gir assosiasjoner til sol og sommer, blandet med rettich, den store hvite reddiken, får den et mer vinterlig preg.

Aller best kjenner vi kålroten som stappe til pinnekjøtt, salt kjøtt og pølser. Olaug Løken, som har mange fornøyelige kommentarer i sin kokebok fra 1897, sier om kålrotstappe: «Hva kan vel være mer velsmakende enn rigtig, vellavet, ægte Landsens Kaalrabistappe!» Videre mener hun at det ikke må være noe fusk, og fremhever at den må være ekte. Med det mener mener hun at stappen må lages uten smør, fløte, mel eller krydder. Hun anbefaler å skjære kålroten i ikke for tykke skiver og koke dem møre i gryten sammen med salt kjøtt eller flesk. Samme mengde poteter kokes også i gryten. Kålrot og poteter moses sammen, fett som er skummet av kjøttgryten røres i og det hele krydres med pepper. Det er det hele.

Og omtrent slik lager vi vel kålrotstappe i dag også, selv om vi ikke alltid koker den i kraft fra kjøtt, men ganske enkelt i vann. At det er en god idé å blande inn potet, vet vi for kålrotstappen har ellers en lei tendens til å bli for tynn. Fettet kan vi gjerne hoppe over, men litt god kraft setter fin smak på stappen. Og så må vi ha salt i når kålroten er kokt i vann. Så kan vi bare være enige med Olaug Løken i et dette er velsmakende og passer bedre enn noe annet til salt og røkt kjøtt og pølser. Eller kanskje du vil prøve deg på å lage kålroten til som surkål. Terninger av kålrot kokes møre med karve og smakes til med eddik og sukker, akkurat som vanlig surkål. Den passer like godt til stekt svinekjøtt som til saltkjøtt.

Nevner du kålrot for en sydeuropeer vil han riste uforstående på hodet. En slik grønnsak kjenner han ikke. Det er her nord vi dyrker og spiser den, i Norge, Sverige og Finland. I Finland har de sine «lådor» av både kålrot og gulrot, dvs. moste grønnsaker som stekes i ildfast form i ovn. Det spesielle med disse rettene er at de er ganske søte, gjerne tilsatt sirup. Uvanlig for oss, men ganske godt når du først har vendt deg til smaken.

En god kålrot skal kjennes tung i hånden, den skal være fri for angrep av skadedyr, skallet skal være helt og uten skader. En topp kålrot er sprø og saftig med frisk smak. Utover høsten og vinteren er det en god skikk å sette frem en skål med kålrotstaver på frokostbordet. Rimeligere og bedre C-vitamintilskudd får du ikke.

Oppskrifter med kålrot