Miljøbilde klementiner

Klementiner – smaken av jul

I løpet av noen tiår har klementinen rukket å bli selve symbolet på julefrukt i Norge. Hvert år setter hver av oss til livs nesten 6 kilo av denne velsmakende sitrusfrukten – mye av det i advents- og juletiden.

«Oppfinneren» av julefrukten over alle julefrukter, Pierre Clèment, som var en prest fra Algerie, lykkes i 1902 med en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre sitrusfrukter som bl.a. pomerans og bitter appelsin. Og klementinen så dagens lys. Lite ante han vel den gang om at denne steinfrie kuriositeten skulle bli uunnværlig julegodt for nordmenn i både hus og hytte.

Den første av de små sitrusfruktene vi stiftet bekjentskap med i Norge var mandarinen, og blir ofte omtalt som klementinens «mor». Den var vanskelig å skrelle og var full av steiner, noe som ikke passet den norske gane. I dag får man tak i andre typer mandariner i butikkene, men rundt juletider er det aller meste klementiner.

Klementiner ble første gang importert til Norge i 1963. Det var et lite, eksklusivt antall; 30 kasser, a 10 kilo. I 2021 importerte vi over 32, 5 millioner kilo.

En lukt av jul

Klementinen er som poteten, den kan brukes til alt. Du kan presse den, bruke den til dessert, ha den i salater og kaker, lage saus av den, pynte med den, bruke den som garnityr eller ganske enkelt spise den som den er. Tørkede skiver av klementin brukes ofte i juledekorasjoner og annen pynt, og om du kaster klementinskallet i peisen, vil en herlig sitrusduft snart spre seg i stuen.

Mange sorter klementiner

Fra å være en frukt vi tidligere bare kunne kjøpe før jul, kan klementiner nå kjøpes nesten hele året. Det finnes mange sorter klementiner som det ikke er så lett å se forskjellen på for andre enn kjennere. De blir alle pakket og eksportert som klementiner. Hovedsorten i Norge regnes som Clemenules, og det er den vi spiser rundt juletider. Men vi har også sorter som Marisol, Clemenvillas (hybrid), Clemenpons og Oronules.

I våre dager bugner butikkene av andre spennende og eksotiske frukter. Det åpner for nye smaker i jule- og nyttårstiden, både til pynt og som forfriskende snacks. Overrask juleselskapet med en frisk salat av klementiner, physalis, stjernefrukt og ananas, eller bland det du har av frukt og bær og server etter et mektig julemåltid. Da sikrer du en oppkvikkende avrunding av måltidet og at gjestene får i seg vitaminer, spesielt C-vitamin, og fiber. Dessuten smaker det herlig, og hjelper i tillegg kroppen å fordøye all den tunge julematen.

Klementiner