Plakater: Frukt og bær, barnehage, norsk, grønnsaker

Mat som er bra for hjernen

Både hukommelse og læring påvirkes av hva vi spiser. Det samme gjør humøret. Gir du hjernen riktig drivstoff, fungerer du bedre.

Hold blodsukkeret stabilt

Det mest grunnleggende rådet er å holde blodsukkeret stabilt gjennom hele dagen. Spis regelmessig (hver 3-4 time) og hold sukkerholdig mat-og drikke borte fra hverdagen. Det som skjer når du spiser kaker, boller, brus og søtsaker, er at blodsukkeret får store svingninger, først raskt opp og så raskt ned. Det at blodsukkeret faller raskt ned igjen, kan gå utover både konsentrasjon og humør. 

 

Spis frukt, bær og grønnsaker

Frukt, bær og grønnsaker gode kilder til fiber, som gir god metthetsfølese og et stabilt blodsukker. I tillegg gir frukt, bær og grønnsaker viktige vitaminer, mineraler og plantestoffer som kroppen trenger for å fungere slik den skal.

Fyller du din halve tallerken med grønnsaker, frukt og bær til alle måltider, kommer du i mål med dine 5 om dagen. Halve tallerkenen med grønnsaker, frukt og bær er en lett huskeregel.

Bli inspirert: Fristende retter med mer frukt og grønt.

 

Velg grovt

Karbohydrater fra grovt brød, linser, bønner, fullkornpasta, nøtter, bær og grønnsaker er smart hverdagsmat, fremfor mat med lyst mel og sukker. Alt til sin tid. 

 

Få i deg omega 3

Hjernen består av 60 % fett og mye av det er omega 3 og omega 6. For at hjernen skal fungere normalt må den altså ha påfyll av dette fettet, som du får fra fet fisk, tran, nøtter og frø.

 

Spis proteiner

Både proteiner og fiber gir god metthetsfølelse, og bidrar til å holde blodsukkeret mer stabilt. Egg, fisk, kjøtt, meieriprodukter, bønner, linser, nøtter og frø er gode kilder til protein.

 

Halve tallerkenen pizza og salat