Jordbær på fjøl og i stor bolle på trebord

Smaken av jordbær

Vi elsker jordbær, og de norske bærene er for mange synonymt med sommer og sommermat. Vi er mange som venter i spenning på de norske jordbærene og gleder oss til de dukker opp - og det med god grunn!

Utallige bruksområder

Jordbær assosieres gjerne først og fremst med sommer, og det er vel ingen tvil om at det er den norske jordbærsesongen vi elsker mest. Vi spiser dem gjerne som de er. I tillegg brukes jordbær til alt fra kaker til grønne salater, i skiver på brødskiva, på ostebordet, til spekefatet, i smoothie og i supper. Du trenger bare yoghurt, kesam, iskrem eller vaniljesaus i tillegg til jordbær, så har du en herlig dessert. Ikke minst kan jordbær bli til den lekreste konfekt ved å dyppe dem i sjokolade eller yoghurt og kokos.

Korona det mest spiste

Den jordbærsorten vi spiser mest av i Norge er Korona, men Sonata tar også en del av markedet. Jordbær dyrkes i hele Norge, med hovedvekt på sør-Norge. Den norske sesongen starter i juni. Nøyaktig tid avhenger av vær og temperatur. Men en ting er sikkert – vi er mange som venter på de norske jordbærene, og gleder oss til de dukker opp.

Jordbær er godt for oss!

De smaker jo utrolig godt, men visste du at også kroppen har glede av jordbær? Jordbær har et høyt innhold av vitamin C øker opptaket av jern fra andre matvarer. I tillegg er vitamin C viktig for hud, hår og immunforsvaret vårt. Jordbær er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og gir en god magefølelse. Det er både godt og nyttig å spise jordbær.

Gøy å vite om jordbær

  • Hver av oss spiser i snitt ca. 4 kg jordbær i året
  • Det norske klimaet med lange, lyse sommerdager og kjølige netter gir norske jordbær den helt særegne og søte smaken
  • Jordbær har i gjennomsnitt 200 frø
  • I Belgia finnes det et eget jordbærmuseum
  • Jordbær er i familie med roser
  • I Norge arrangeres det flere jordbærfestivaler i sesongen, bl.a. på Jordbærgården i Sylling, http://www.jordbaereventyret.no/