Hopp til innhold
  • Doble aldri oppskriften! Den blir tung å røre, men fremfor alt vil ikke koketiden bli riktig. Ønsker du å lage mye syltetøy, så gjør det heller i flere omganger.
  • Skum syltetøyet godt av. Dvs. at du fjerner skummet som danner seg på toppen under koking med f.eks. en skje eller sleiv. Skummet kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du vil også få et klarere syltetøy om du skummer godt.
  • Fyll glassene helt opp. Sett lokket på med en gang og skru det godt på. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakuum.
  • Stivt nok? For å vite om syltetøyet er ferdig, bruk en tallerken som du på forhånd har avkjølt i kjøleskap. Legg litt syltetøy på tallerkenen og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen igjen, er syltetøyet ferdig. Dette gjelder også for marmelader.
  • Synes du syltetøyet har blitt for tykt? Tilsett litt vann og kok det opp igjen.
  • Frysetøy er rått, fryst syltetøy. Bærene knuses litt og røres med sukker før det fylles over i egnet fryseemballasje og fryses. Frysetøy holder seg ikke så lenge etter opptining, så frys ned i mindre porsjoner.
  • Frysetøy blir som regel ganske tynt. For å få det tykkere, kan du tilsette et tykningsmiddel for frysetøy, men det går gjerne ut over den friske, fine smaken. Sil heller fra litt av væsken og drikk det som saft.
  • Sukkermengde? Dette med sukkermende er en smaksak, men 2-3 dl sukker til 1 kg bær er passende sukkermengde for de fleste bærslag.