Frokoster - fra boken Førsteklasses mat

Hvorfor er frukt, bær og grønnsaker så viktig for helsen?

Et høyt inntak av frukt og grønnsaker er gunstig for helsen både på kort og lang sikt. Frukt og grønnsaker inneholder en rekke stoffer som virker sykdomsforebyggende, og kan ikke erstattes av høye doser av enkeltstoffer i pille- eller pulverform.

Gir jevn energi utover dagen

Frukt, bær, og grønnsaker er en av de viktigste kildene til fiber i kostholdet. Et fiberrikt kosthold holder deg lengre mett og gir et mer stabilt blodsukker. Et kosthold rikt på frukt, bær og grønnsaker kan med andre ord bidra til jevn energi utover dagen, og bør være en del av et sunt og variert kosthold for både store og små som skal holde både konsentrasjonen og energien gjennom dagen, enten det måtte være i barnehagen, på skolen, på jobb eller trening. Fiberrik mat gjør også godt for fordøyselsen.

Få flere råd om hvordan måltidene kan settes sammen for å holde energien gjennom dagen her: Balanserte måltider for en sunn livsstil.

Forebygger kreft og livsstilssykdommer

Et høyt og variert inntak av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for flere livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Dette kan forklares med at frukt og grønnsaker både er fiberrike, inneholder relativt lite kalorier og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Ved å spise mer frukt og grønnsaker blir det også mindre plass på tallerkenen til mer energitette matvarer.

Fiberrik mat som frukt, bær og grønnsaker gir en god metthetsfølelse og bidrar til å stabilisere blodsukkeret, som igjen kan gjøre at det blir enklere å spise passe mengde mat og å holde en stabil kroppsvekt. Verdens kreftforening forklarer at det viktigste man gjør for å redusere risikoen for kreftformer som kan relateres til livsstil, er å unngå overvekt og fedme.

Les mer: Derfor bør du spise fiber

Hvor mye frukt og grønnsaker bør jeg spise?

Kostrådet om frukt, bær og grønnsaker er 5 om dagen, halvparten frukt og halvparten grønnsaker. En porsjon for en voksen er ca 100 gram, og for barn sier vi at en håndfull er en porsjon. Les mer her: Hva er 5 om dagen.

Derfor kan ikke tilskudd erstatte frukt og grønnsaker

Flere undersøkelser viser at vitaminer tas lettere opp når vi får dem inn på den naturlige måten, altså når vi spiser frukt, bær og grønnsaker. I tillegg finnes det mange flere helsefremmende stoffer i frukt og grønnsaker enn de kjente vitaminene og mineralene som gjerne fremstilles kjemisk i de fleste tilskudd.

I frukt, bær og grønnsaker finnes det tusenvis av andre stoffer, mange av disse fungerer som antioksidanter. Dette er stoffer som trolig kan være med å forklare mange av de gode helseeffektene ved å spise mye frukt, bær og grønnsaker. 

Les mer: Frukt og grønnsaker er bra for immunforsvaret.