potet

Derfor bør du spise potet

Potet var en viktig energikilde for oss i gamle dager, men har fått et ufortjent dårlig rykte i nyere tid. Her forteller vi deg hvorfor poteten er en viktig matvare i et moderne norsk kosthold - både smakfull og sunn. Ta en potet!

Nei, potet er ikke fetende!

Mange tror fortsatt at potet er både usunt og fetende, men dette stemmer ikke. Bakgrunnen er at potet består av en større mengde stivelse, som igjen kobles til blodsukkerstigning og risiko for type 2 diabetes. Stivelsens effekt på blodsukkeret er likevel ganske begrenset. Det skyldes potetens høye vanninnhold, og at poteten oftest spises sammen med fett, proteiner og fiber som forsinker blodsukkerstigningen. Ingen enkeltmatvare kan kategoriseres som fetende da vi som regel spiser mange ulike matvarer gjennom dagen. Potet kan, og bør, inngå som en del av et variert kosthold.

Sunnere enn ris og pasta

Hvis du skulle være i tvil, velg potet som tilbehør til middagen. Sammenlignet med vanlig ris og pasta er poteter en bedre kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Poteter inneholder også mindre energi per vektenhet. Velger du potet på tallerkenen får du mer næring og utallige varianter av tilbehør å velge i. Skyll potetene godt og spis dem med skallet på, da beholder du mer av næringsstoffene.

Poteten kan brukes til alt

Potet har en nøytral og behagelig smak, som gjør at den passer som tilbehør til de fleste matretter. Spis poteten kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter. Den står også fint på egne ben, for eksempel som en deilig tapasrett, eller potet på pinne som garantert blir barnas favoritt.