barnehånd med gulrot og sukkererter

Gimme 5!

Barn har behov for de næringsstoffene som finnes i frukt, bær og grønnsaker. Men for mange foreldre er det en utfordring å få i barna 5 om dagen. Det viktigste stikkordet for å få barn til å spise mer frukt, bær og grønnsaker er tilgjengelighet.

Skal det spises må det vises!

  • Legg ved noen sukkererter, agurkskiver og paprika strimler til frokosten.
  • Ha alltid litt grønnsaker og frukt i matpakken.
  • Sett frem et fat med, bær, fruktbiter og grønnsaksstaver mens dere lager middag.
  • Sett frem skåler med rå grønnsaker på middagsbordet.
  • La barna kose seg med oppskåret frukt til dessert og til kvelds.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

En god huskeregel er at en porsjon er en håndfull. Barn skal spise 5x sin egen håndfull med frukt, bær og grønnsaker hver dag. Halvparten bør være grønnsaker og den andre halvparten bør være frukt og bær.

Barna spiser mer når det er oppkuttet

Hvis du kutter opp frukten vil du se at alle spiser dobbelt så mye. Det smaker deilig og det er godt å knaske på. Behold skallet på, da er det lettere og rensligere å spise med fingrene. Vil du servere uten skall, kan det være lurt med gaffel eller små pinner.

Frukt og grønt på pinne er gøy! Her ser du hvordan

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no/fotograf Alexander Hagstadius

Noen tips til hvordan å få barna til å spise mer grønnsaker:

1. Lag smoothie

Smoothie er enkelt å lage og kjempegodt. I smoothie kan du bruke både frukt, bær og grønnsaker. Paprika, avokado, agurk og gulrot er eksempler på grønnsaker som passer godt å lage smoothie av. Se her for oppskrifter, råd og tips.

2. «Gjem» grønnsakene

Du kan «gjemme» mange grønnsaker i middagsmaten. I barnefamilier hvor spagetti med kjøttsaus er en hyppig rett på middagsbordet, kan halvparten av kjøttet erstattes med finhakket gulrot, squash, selleri og/eller løk. Ta gjerne ekstra tomater i sausen også – de teller selvfølgelig også med i 5 om dagen-regnskapet. Og bruk en stavmikser til å blande sausen med, da gjemmer grønnsakene seg helt bort.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no/fotograf Synøve Dreyer

Potetstappen er et annet sted hvor man kan lure inn litt ekstra grønnsaker. Pastinakk og persillerot er perfekte fordi de har en mild smak og ikke gir mosen en mistenkelig farge.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Marte Garmann

Grønnsakssupper laget av forskjellige grønnsakspuréer er også gode da de gjør grønnsakene «usynlige» samtidig som at barn ofte synes at det smaker godt.

3. Lag kålrotmenn og gulrotbiler

Skjær grønnsaker som f.eks. kålrot, gulrot og squash i skiver og bruk pepperkakeformer til å stanse ut ulike figurer. Du kan gjøre middagsforberedelsen morsommere ved å la barna stanse ut figurer av sellerirotskiver som du kan steke lett på begge sider i litt smør og deretter bake i ovnen.

En god huskeregel kan være å fylle halve tallerken med grønnsaker, frukt og bær - til alle måltider. Da kommer du enkelt i mål med dine 5 om dagen.

Les mer