Hipp hurra for Epledagen

Norske epler er noe helt spesielt og feires hvert år med Epledagen siste tirsdag i september. Søtt, syrlig og fristende. Et nydelig mellommåltid, proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer.

Den norske epledagen

Det er over 30 år siden Epledagen ble etablert i Norge av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Eplet er en fantastisk frukt, og her har vi samlet en del fakta om eplet.

Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, etter banan. Hver nordmann satte til livs nærmere 9 kg epler i 2022.

Siste tirsdag i september feirer vi Den Norske Epledagen. På denne tiden finnes det deilige norske epler i butikker og i frukthager rundt omkring i landet. Eplet er den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilken frukt de liker best. Det er ikke rart. Saftige, sprø og med både syrlighet og sødme er eplet fantastisk fristende. Det er proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer og passer både som mellommåltid og i matlaging.

Hva med en nydelig eplekake på Epledagen? Her finner du oppskriftene.

Flere tusen eplesorter

Det finnes flere tusen eplesorter i verden. Den største norske eplesorten er Rød Aroma, deretter følger Summerred og Discovery. Andre norske sorter er Rød Gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700 taller, Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep.

Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.

Les mer om eplesorter.

"An apple a day keeps the doctor away"..

...de fleste har hørt dette ordtaket og det er nok ikke uten grunn at det har blitt så godt etablert. Det er ikke bare smaken som har gitt eplet sin opphøyde posisjon. Det er gode grunner til å inkludere epler i kostholdet. Epler har et høyt innhold av kostfiber som både er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse.  Siden epler er noe mange av oss spiser mye av er det også en vesentlig kilde til vitamin C i kostholdet vårt. Det er mest vitamin C og fiber i og rett under skallet, så spis eplet med skallet på.  

Eplet i religion og mytologi

Ingen epler har noen gang smakt så godt som de man tok fra naboens epletre. Slik var det for Adam også. Han måtte bare ha det eplet i Edens hage! Egentlig fantes det ikke epler på Adams tid, men vi lever likevel i den tro at det var epler som vokste på kunnskapens tre. Og adamseplet? Der forteller sagnet at kulen på mannens hals skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden. I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Epletrær ble ofret til solguden Apollo. Derav fikk faktisk guden sitt navn. I norrøn mytologi har eplet også hatt en spesiell plass. Idun eide ungdomseplet, og gudene i Åsgard måtte spise av dette eplet for å holde seg evig unge.

Morsomme eplefakta

Eple-skatt

I år 1273 bestemte kirken seg for å skattlegge epleproduksjon ved å innføre den såkalte "tiende-bestemmelsen". De geistlige hadde skjønt at det kunne bli penger av epledyrking, og vedtok derfor at en tiendedel av fruktverdien skulle gå til kirken.

Epleslang

I eldre Frostatingsloven (1100-1200) het det at straffen for å stjele annen manns eple, var å erstatte verdien og i tillegg betale bøter.

Rikseplet

Det var romerske keisere som for over 2 000 år siden brukte eplet som et symbol på verden. Opprinnelig var det gudinnen Nike som var plassert i toppen på Rikseplet, men siden ble hun byttet ut av kristne herskere til fordel for et kors. Rikseplene symboliserer kongedømmet, og er gjerne besatte med kostbare juveler. De norske rikseplene, som oppbevares i Nidarosdomen i Trondheim, er fra år 1818.

Eple-OL

I den første olympiaden i år 776 f.Kr. fikk seierherren et eple i premie.

The Big Apple

Det sies at byen New York fikk kallenavnet "The Big Apple" på begynnelsen av 1900-tallet, og flere mener at navnet kommer fra veddeløpsbanene hvor premiene ble kalt "apple". Noen mener at tilnavnet kommer fra boken 'The Wayfarer in New York' skrevet av Edward Sandford Martin og utgitt i 1909. På side XV står det følgende: "New York is merely one of the fruits of that great tree whose roots go down in the Mississippi Valley, and whose branches spread from one ocean to the other, but the tree has no great degree of affection for its fruit. It inclines to think that the big apple gets a disproportionate share of the national sap." Andre igjen mener at kallenavnet er sterkt knyttet til jazzmiljøet i byen.

Eplenikkers

En eplenikkers er en nikkers som er veldig vid ved knærne og derfor egnet til å stappe epler i på epleslang.

Urfrukt

Eplet er en av våre aller eldste kulturprodukter. Eple var et viktig matemne allerede i steinalderen. Romerne drev med epleforedling, og her i Norge er det funnet eplerester i Osebergskipet.

Malus domestica
Det latinske navnet for eple er Malus domestica. Eple hører til rosefamilien og det er trolig søteplet som er det opprinnelige opphavet til de utallige kultiverte variantene i dag.

Eple i litteraturen

Eplet er sentralt i flere kjente historier. I 'Snøhvit og de syv dvergene' blir Snøhvit fristet til å spise et giftig eple av den onde dronningen som har forvandlet seg til en gammel kone. I 'Drømmen om Narnia' (originalt 'The Magician's Nephew') av C. S. Lewis får Digory Kirke i oppgave å hente et magisk eple tilbake til Narnia. Legenden om Wilhelm Tell forteller om hvordan han, etter å ha fornærmet den nyoppnevnte østerrikske guvenøren, Hermann Gessler, fikk valget mellom to straffer: døden eller å skyte et eple av hodet på sin egen sønn. Tell valgte det siste alternativet og kløyvet eplet i to med en pil fra armbrøsten sin, uten å skade sønnen. Videre kjenner vi historien om hvordan vitenskapsmannen Isaac Newton sin teori om tyngdekraften ble til etter at han så et eple falle fra et tre.

Eple i logoer

Eplet er også brukt i merkevarebygging. Her i Norge bruker det politiske partiet FRP eplet i sin logo. Det gjør Grete Roede også. Det britiske plateselskapet Apple Records, som er mest kjent for å utgi platene til The Beatles, bruker et Granny Smith-eple som sitt varemerke. Men den kanskje mest kjente eplelogoen av dem alle tilhører det amerikanske teknologiselskapet Apple.

Epletips

 • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet.
 • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken.
 • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel.
 • Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett det i mikroen i 1 minutt.
 • Epler passer både i bakst og i pannekaker.
 • Bakte epler smaker godt med nøtter, rosiner og litt vaniljesaus.
 • Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet. For lengre lagring, bør eplet ha en lagringstemperatur på 1-2 grader C og en luftfuktighet på 95 %.
 • Spis et eple etter maten. Det renser tennene og gir deg frisk pust.
 • Stek epler og løk møre (2 epler per middels stor løk) og tilsett litt hakket frisk salvie. Kjempegodt som tilbehør til stekte svinekoteletter.
 • Gi pannekakene nytt tilbehør. Stek epler møre med honning og kanel. Server pannekakene med epleblandingen, en klatt crème fraîche og hakkede nøtter. Ha litt revet muskatnøtt på toppen.
 • Salaten blir ekstra god når du blander litt eplebiter i den. Ha eplene i like før servering, så de ikke blir brune.
 • Det sies at råsaft fra eple som hudvann frisker opp og gir huden en fin glød.

Lag noe godt med epler