Brun kurv fylt med ulike løksorter

Oppbevaring av løk

Løk er såpass bra for oss at vi burde spise det mye og ofte. Løken er en av de mest robuste og lagringsdyktige grønnsakene vi har, men det forutsetter at det gjøres på rett måte.

Papirposer i sval temperatur

Mange av oss oppbevarer løk i en plastpose innerst i kjøleskapet og gjerne også nederste skuff. Plast fører til et lukket, klamt miljø som ganske raskt vil gi spirer i løken, mugg og dårlig kvalitet. Løk skal i utgangspunktet ikke lukte noe, annet enn om den er kuttet i. Lukter den vondt, tyder på at det er råte på vei. Oppkuttet løk har begrenset levetid.

Det fine med løk er at den kan lagres både kaldt og varmt. Enten på noen få varmegrader eller i romtemperatur 18-20 °C. Det eneste den ikke liker er temperaturer omkring 10-12 °C, for da tror løken det er på tide å blomstre, og begynner å sende opp en blomsterstengel inne i løken (det vi kaller groing). Løken begynner da å bruke av sine egne næringsreserver – de vi gjerne vil spise – og kvaliteten på løken blir redusert. Dessverre er 10-12 °C akkurat den temperaturen mange kjøleskapsprodusenter synes det skal være i grønnsaksskuffen.

Det optimale er å lagre løken i nett eller papirposer, på et mørkt og kaldt sted. Sommerstid kan man med fordel ty til kjøleskapet, ellers i året er ikke dette nødvendig. Men unngå direkte sollys og varme overflater.

Hvis du vil lagre løken i en lengre periode bør den ligge kaldt. Men om du skal bruke den i løpet av en uke eller to holder den seg fint i romtemperatur. Hvorfor ikke legge løk i en skål som spiselig pynt på kjøkkenet? Eller henge opp nettet med løk på en krok over kjøkkenbenken? Løk er jo ikke bare sunn og god, den er vakker også!

Disse rådene gjelder ikke for purre og vårløk, som har grønne blad. De må rett i kjøleskapet.

Kvalitetskontrollen

I butikken gjør de fleste av oss en rask kvalitetskontroll av frukt og grønnsaker når vi plukker fra hyllen. Om en løk er god eller dårlig avgjør du ved å lukte eller klemme litt på den. Har den begynt å utvikle en emmen lukt, eller er litt myk når du trykker på toppen av den, er løken i ferd med å bli dårlig. Flekker på skallet er som oftest bare kosmetisk og har ingen betydning for den indre kvaliteten – skallet fjerner du jo uansett før du spiser den.

Om du kjøper mange løk i nett bør du ta en titt inne i nettet, for å være sikker på at det ikke gjemmer seg en råtten løk der inne. Problemet med råtten løk har blitt betydelig mindre de siste årene, og kvaliteten er derfor stort sett veldig god på det som selges i norske butikker. 

Kilde: Matportalen.no

Les mer om løk og purre i vårt leksikon