Løk og purre
Mer informasjon om de forskjellige sortene får du ved å klikke i menyen til venstre.
Egenskaper
Løk har lavt energi - og fettinnhold og har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
Purre har et lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Purre er også en kilde til vitamin B6, vitamin C og kalium. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Bruksområde
Løk og purre har et bredt bruksområde i matlaging og brukes både som smakstilsetning og hovedingrediens. Løk kan stekes, kokes, bakes, syltes eller spises rå i salater. Den er en viktig base i supper, sauser og gryteretter. Purre brukes ofte i supper, gratenger, wok og som tilbehør.
Alle oppskrifter med purre her
Alle oppskrifter me løk her
Historie
I Kina dyrket man løk allerede for over 3000 år siden og i Egypt har man funnet skisser av løk i pyramidene. Romerne førte løken med til Nord-Europa, og Columbus videre til Amerika.
I middelalderen var løkdyrking vanlig og man anså at løk hadde mange egenskaper, både som matvare og legemiddel.
Lagring
Tørr løk bør oppbevares mørkt, tørt og luftig – gjerne i en papirpose eller nettingpose. Ikke oppbevar tørr løk i kjøleskap, da den lettere kan mugne. Purre derimot har kortere holdbarhet og bør oppbevares i kjøleskap, gjerne i plastpose eller grønnsaksskuff, og brukes innen 1 uke for best kvalitet.
- Norsk
- Løk og purre