Isbergsalat
Isbergsalat danner faste hoder som nesten ser ut som et lite kålhode. Bladene saftige og sprø. Innerst i hodet er de lyse og ytterst er de helt grønne.
Isbergsalat er verdens mest brukte salat, den er delikat, sprø og veldig anvendelig. Smaken er mild og nøytal.
Bruksområde
Isbergsalat brukes i hovedsak i salater eller som tilbehør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Isbergsalat er også ypperlig på smørbrød og i sandwich. De ytterste store grønne bladene kan gjerne brukes som wraps.
Se alle oppskriftene med Isbergsalat her
Egenskaper
Isbergsalat har lavt energi- og fettinnhold og er en kilde folat og vitamin K. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og vitamin K bidrar til normal blodlevring og til å opprettholde normal beinhelse.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Salat skal være hel og saftspent. Hodesalatene skal ha sammenhengende blader som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.
Lagring
0 - 2°C
Isbergsalat har bedre holdbarhet enn bladsalat, og kan holder i flere uker i kjøleskap. Kjøling gjør issalaten ekstra sprø.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Beta-karoten
- 224 µg
- Enumettet fett
- 0 g
- Fett
- 0,1 g
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Folat
- 36 µg
- Fosfor
- 21 mg
- Norsk
- Salater
- Latin
- Lactuca sativa og Chicorium
- Engelsk
- Lettuce
- Tysk
- Salat
- Fransk
- Laitue
- Spansk
- Lechuga
- Italiensk
- Lattuga