Isbergsalat

Isbergsalat danner faste hoder som nesten ser ut som et lite kålhode. Bladene saftige og sprø. Innerst i hodet er de lyse og ytterst er de helt grønne.

Isbergsalat er verdens mest brukte salat, den er delikat, sprø og veldig anvendelig. Smaken er mild og nøytal.

Bruksområde

Isbergsalat brukes i hovedsak i salater eller som tilbehør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Isbergsalat er også ypperlig på smørbrød og i sandwich. De ytterste store grønne bladene kan gjerne brukes som wraps.

Egenskaper

Isbergsalat har lavt fettinnhold og er en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Issalat har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Hodesalatene skal ha sammenhengende blader som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2°C

Isbergsalat har bedre holdbarhet enn bladsalat, og kan holder i flere uker i kjøleskap. Kjøling gjør issalaten ekstra sprø.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga