Fryst vs fersk

Når du står overfor valget mellom fryste og ferske grønnsaker, er det viktig å forstå hvordan ulike behandlingsmetoder påvirker næringsinnholdet.

Fryst like sunt som fersk?

Fryste grønnsaker kan være et økonomisk godt valg for deg som bare skal ha litt. Da kan du ta opp akkurat den mengden du trenger. Du kan også fryse ned frukt, bær og grønnsaker selv, om du ser du har litt til overs.

Smakfullt og sunt
Frosne grønnsaker har like god smak som ferske, og frysing er en fin måte å bevare vitaminer og mineraler. Frosne grønnsaker som du kjøper på butikken er grønnsaker av god kvalitet som har blitt forvellet før frysing. Det vil si at de har kokt i ett par minutter og deretter blitt avkjølt raskt i isvann. Ved å forvelle grønnsakene før frysing bevares kvalitet, farge og konsistens. Uansett om du velger fryste eller ferske grønnsaker, kan du nyte god smak og få de ernæringsmessige fordelene med på kjøpet.

Frysetips for frukt og bær
Frukt og bær kan fryses ferske uten å forvelles. Ved å kutte dem i mindre biter først og plassere dem i tett emballasje, kan du bevare smak og kvalitet. Et godt tips er å fryse ned frukt og bær i biter i porsjonsposer til smoothie.

Økonomisk og praktisk
Å velge frosne grønnsaker kan være en smart løsning, spesielt for dem som bor alene eller de som ikke bruker store mengder på en gang. Det er også en praktisk løsning for de som er mye på farten eller på reise. Poser med fryste grønnsaker gir deg fleksibilitet og kan for mange være et godt grep for å redusere matsvinnet og dermed også spare penger.

Balansert kosthold
Fryste grønnsaker kan gjerne inngå som en del av dine 5 om dagen. Varier tilberedningsmetoder når du lager mat og la også en del av kostholdet bestå av rå grønnsaker og ferske bær og frukt. Dette fordi vannløselige vitaminer, deriblant vitamin C, oksiderer lett i kontakt med luft og koking.

Les mer her om hvordan du kan bevare mest mulig av næringsstoffene under tilberedning: Hvordan bevare vitaminene under tilberedning.

Fryst vs fersk

ENKEL OG SUNN MAT FOR STUDIELIVET