Wok deg inn i nytt år

De fleste grønnsaker kan wokes, og spesielt de norske rotgrønnsakene egner seg kjempefint. Nyere forskning bekrefter at det å woke er den tilberedningsmetoden som bevarer næringsstoffene best.  Når grønnsakene wokes raskt på høy varme, forsegles overflaten, og både smak, konsistens, farge og næring bevares optimalt. Grønnsaker inneholder masse nyttige stoffer for oss som man ikke får fra andre matvarer. Bl.a. vitamin C, betakaroten som blir til vitamin A i kroppen vår, fiber og mineraler som vi trenger for å få kroppen til å fungere best mulig.

Her finner du flere deilige wok-oppskrifter.

Næringsbomber

Frukt og grønnsaker gir lite energi og fett, men mye fiber, vitaminer og mineraler. Vitamin C og E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. De grønnsakene med mest farge er som regel de som også inneholder mest av disse vitaminene.

 

Topp 10 grønnsaker på antioksidanter:

  1. Chili - 2,46 mmol/100 g
  2. Grønnkål - 2,34 mmol/100 g
  3. Rødbeter - 1,98 mmol/100 g
  4. Rødkål - 1,88 mmol/100 g
  5. Bondebønner - 1,86 mmol/100 g
  6. Gul/oransje paprika - 1,85 mmol/100 g
  7. Persille - 1,70 mmol/100 g
  8. Artiskokkblader - 1,67 mmol/100 g
  9. Rød/grønn paprika - 1,85 mmol/100 g
  10. Rosenkål - 1,14 mmol/100 g