17. maibord uten egg?

Tomme egghyller i butikken gjør at du kanskje må tenke annerledes når vi går mot helligdagene i mai. Det er flere feiringer, og spesielt 17 mai er egg godt presentert. Selv om egg er en allsidig matvare med ernæringsmessige fordeler og mange bruksområder på kjøkkenet, finnes det andre matvarer som kan være gode alternativer.

Kikertlake 

Pavlova er for mange et obligatorisk innslag på kakebordet på 17 mai. Men kan man lage pavlova uten hovedingrediensen egg?  

Aquafaba, eller kikertvann, er væsken som kikerter eller andre belgfrukter ligger i. Dette vannet kan piskes til en skummende konsistens og brukes som erstatning for eggehviter i oppskrifter som marengs eller mousser og binder, løfter og skaper volum. Aquafaba oppfører seg veldig likt eggehvitter og funker spesielt bra i marengs. Lag en deilig vegansk marengs, som du kan toppe fruktige desserter med og pynte med friske frukt og bær. 

Eplemos 

Eplesyltetøy eller eplemos vil også kunne fungere som et bindemiddel om du for eksempel skal lage en litt fuktig kake som sjokoladekake. Eplemos gjør seg også veldig godt som egen komponent i kakeoppskrift som i for eksempel tilslørte bondepiker. 

Frukt og bær 

Frukt og bær er et godt innslag på 17 mai bordet med sine fine farger og friske smak blant andre tunge og søte kaker. Fruktspyd er både deokorativt og godt både for store og små. Lag smoothieis av frosne bær eller en frisk og søt fruktsalat som kan serveres med krem eller is.