Sellerirot, knollselleri

Derfor bør du spise sellerirot

Den lille knudrete knollen som både kalles sellerirot og knollselleri, har ikke bare en karakteristisk og god smak – den er også svært næringsrik! Det er med andre ord gode grunner til å inkludere mer sellerirot i kostholdet sitt.

Hjerterota

Sellerirot er en av de mest kaliumrike grønnsakene vi har. Kalium er et mineral som finnes i mange matvarer og spesielt i frukt og grønnsaker, altså i matvarer vi rådes til å spise mer av. Kalium har en gunstig effekt på blodtrykket, et høyt inntak øker utskillelsen av natrium som vi får fra salt, og bidrar derfor til å redusere blodtrykket. Det er derfor mange kaller sellerirota for hjerterota.

Mangel på kalium er uvanlig, da kalium er noe som finnes i mange matvarer, men et kosthold med mye frukt og grønt og lite salt er å anbefale for å opprettholde et normalt blodtrykk for friske personer. 

En av de beste fiberkildene

De aller fleste frukt, bær og grønnsaker kan sies å være gode kilder til kostfiber, men selleriroten er spesiell. Den har omkring dobbelt så mye fiber som de fleste andre grønnsaker. Kostfiber gir en god metthetsfølelse og bidrar til at fordøyelsen går smidig. 

Det høye kostfiberinnholdet kan være gunstig av flere grunner. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for immunforsvaret og  at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. 

 

Vitaminer som er viktig for immunforsvaret

Selleriroten har i tillegg et høyt innhold av folat. Folat er et B-vitamin som er viktig for en rekke prosesser i kroppen og er blant annet nødvendig for at vi skal ha et fungerende immunforsvar og for normal dannelse av blodceller. Selleriroten er i likhet med flere andre rotgrønnsaker, en god kilde til vitamin C – som så kjent også er viktig for immunforsvaret. Det er med andre ord gode grunner til å spise mer sellerirot!

Les mer om fordelene ved å spise rotgrønnsaker her: Derfor bør du spise rotgrønnsaker.

 

Inkluder sellerirot som en av 5 om dagen

Det er først og fremst et høyt og variert inntak av grønnsaker, frukt og bær som er gunstig for helsen, og anbefalingen er 5 om dagen, la gjerne selleriroten være en av dine fem litt oftere. Den fortjener sin plass på tallerkenen.

 

Favoritt blant kokkene

Det er ikke uten grunn at mange kokker nevner selleriroten som en av sine favoritter- det sprø og hvite fruktkjøttet, har en aromatisk duft, og en litt skarp, søtlig smak som passer perfekt til å heve smaken på maten. Alle som har fått servert en deilig sellerirotmos, eller sellerirotsuppe vet hva vi sikter til. Nydelig godt!

 

Sett sellerirot på menyen

Gjør som kokkene og bruk mer sellerirot i matlagningen, la den spille hovedrollen på tallerkenen eller kombiner den med andre deilige grønnsaker. Hva med en enkel og god middagssalat med ovnsbakte sellerirotterninger og edamamebønner? Sellerirot løfter også spaghettisausen til nye høyder.

Se etter Nyt Norge-merket når du handler, så kjøper du norsk sellerirot i sesong.

Nyt-Norge (3).png

Sellerirot - roten til alt godt

Les mer