Fruktfest - for store og små

Fargerik bursdag for små og store

Her er en guide til en fargerik bursdagsmeny for både store og små. Fråts i hjemmelaget is, smoothie, spiselige "blomst-oppsatser", vannmelonkake, eplemuffins, pizzasnurrer, tapenader og bær i alle farger. En skikkelig frukfest!

Dekk bursdagsbordet med frukt og grønnsaker

På bildet over ser du muffinformer fylt med frukt og bær, eplemuffins, "slangeagurk", bukett av frukt og bær, "drageblod" i en uthult vannmelon og et tre av jordbær, druer, blåbær og melon (hvordan du lager frukttre ser du her).

I muffinsstativet vårt er det bare bær og frukt. Vi har brukt vanlige muffinsformer som vi har fylt til randen med blåbær, jordbær, bringebær, biter av ananas og granateple-kjerner.

Grønnsaker som snacks med deilige dipper til slår aldri feil. Kutt opp et stort fat med reddiker, stilkselleri, eplebåter og gulrotstaver. Ekstra festlig blir det om du bruker små pepperkakeformer til å stikke ut "seigmenn" av f.eks. melon, kålrot og agurk.

Du kan også lage "blomster" av reddiker ved å snitte dem opp som en stjerne i toppen og legge dem i vann en stund, slik at de springer ut som en blomst.

Her har vi laget tre dipper som er kjempegode til; paprikadippmangodipp og tzatziki.

Hvem trenger vel blomster når man har en slik bukett på bordet? Og det beste av alt; den kan spises! Du kan enten dele en hodekål i to slik at den står støtt og kle den med aluminiumsfolie. Eller du kan legge oasis i en vid og stø bolle.

Skjær skallet av en vannmelon og form det slik at det ser ut som blader. Fest på oppsatsen med tannpirkere eller cocktailpinner. Stikk ut figurer av forskjellige frukter og grønnsaker og skjær båter av ananas, mango og epler, og fest disse med cocktailpinner eller grillspyd, slik at du får forskjellige lengder.

Du kan også dyppe jordbær, eplebåter, eller bananbiter i smeltet sjokolade og feste dem til oppsatsen.

Smooth-is er rett og slett fryst smoothie som er laget med litt mindre væske. Ispinner får du kjøpt i hobbybutikker (f.eks. Panduro). Du kan også lage smooth-is i større boller og lage kuler av den.

På bildet ser du gul is som er laget av banan, mango og litt appelsinjuice. Den grønne smooth-isen er laget av kiwi, grønn paprika og litt eplejuice. Den rosa er laget av bringebær, banan og litt vaniljeyoghurt og den lilla smooth-isen er laget av jordbær, skogsbær og bæryoghurt og litt juice.

Smoothie passer godt som drikke i barnebursdag. Kutt opp biter av ananas, melon, banan, eple, mango, papaya, appelsin, gulrot, paprika, kiwi og pære sammen med jordbær, blåbær, bringebær og steinfrie druer. Legg det opp i hver sin bolle og sett fram en smoothie-maskin eller en blender, forskjellige juicer og isbiter, og la alle få blande sin egen smoothie. Suksess!

Skjær frukt i så tynne skiver som du klarer. Frukt som egner seg er mango, melon, eple og pære. Bruker du eple og pære, så drypp over litt sitronsaft så de ikke blir brune. Bruk pepperkakeformer til å stikke ut de formene du ønsker. Klistre dem på innsiden av bollen. Sett bollen i fryseren i noen minutter. Lag gelé etter anvisningen på pakken. Tilsett gjerne noen dråper konditorfarge. Ha i litt og litt gelé og la det stivne litt mellom "lagene". La bollen stå over natten i kjøleskap før geleen serveres.

 

Slangeagurken vår lages lett ved å kutte agurk i tynne skiver og legge dem ut som en slange. Skjær gjerne agurken litt på skrå slik at du får lengre skiver. Øyne og tunge har vi laget av melon og paprika. En veldig populær spiselig dekorasjon!

Pizzasnurrer er ypperlige å lage til bursdag da de kan lages på forhånd og fryses ned. Lag en ekstra stor porsjon så har du mat til "plyndringstimen" (tiden fra barna kommer hjem fra skolen). De passer også godt som et spennende innslag i matpakken. 

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Marte Garmann

En kake skåret ut av vannmelon ser kult og fristende ut. Pynt med bær og skiver av frukt, og gjerne også spiselige blomster om du får du tak i det.

Frist barna med et fruktfat i alle regnbuens farger. Vi har brukt ananas, mango, kiwi, jordbær, vannmelon, blåbær og druer.

Alle liker oppkuttet frukt og grønt