Fårikål

Fårikål er et festmåltid for hele familien

Tenk deg en gnistrende kald høstdag eller en litt sur og våt en. Uansett er en stor gryte med fårikål et måltid å se frem til. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest.

Enkelt å lage 

Fårikål er skikkelig god høstmat, og det er enkelt å lageFerske råvarer godgjør seg over tid, kanskje mens du er ute og går tur.  

  • Finn frem en stor gryte.
  • En enkel tommelfingerregel er å bruke halvparten kål og halvparten kjøtt i gryta.
  • Del kålen i båter.
  • Legg kål og kjøtt lagvis i gryta, med salt og hel pepper. Start med kjøtt i bunnen av kjelen og hell på vann.

Det tar tid å koke fårikål – sett av minst to timer, men den lager seg selv mens du gjør noe annet.  

Server gjerne i store, varme tallerkener, med et lite dryss persille over. 

Gode poteter hører til 

Det trengs ikke stort mer til gryta enn gode poteter. Velger du melne poteter som Kerrs PinkPimpernel eller delikatessepoteten Mandel trekker de til seg mer av den gode kraften. Noen bruker i tillegg flatbrød eller potetlefse, og noen vil gjerne ha tyttebærsyltetøy til.  

Fårikålens festdag – siste torsdagen i september 

Fårikål er en av de tradisjonsrettene som nesten alle som har vokst opp i Norge har et forhold til. Det er helt naturlig – hodekålen er akkurat høstet og lammene er slaktet. Bedre råvarer skal du lete lenge etter – da er det fint å invitere til fest med familie og gode venner. 

Sett gryta på bordet og nyt høsten. 

Vann er den beste tørstedrikken, men vil du heve måltidet ytterligere passer det godt med både øl og hvitvin til fårikål. En god eplesider eller eplemost kan også passe godt, og er jo også basert på høstens beste råvarer. 

Vil du gjøre ekstra stas på selskapet kan en epledessert toppe det hele, for eksempel klassikeren tilslørte bondepiker som kan lages med krem eller med vaniljekesam som her for en magrere og lettere variant.  

Fyller på med kål til neste dag 

Mange mener at fårikål smaker bedre dagen etter. Da har smakene satt seg. Når vi setter i gang gryta første dagen fylles den til randen, lag på lag med lammekjøtt og kål. Når dette har fått syde og koke noen timer synker kålen mye sammen og blir litt borte, men alt det gode er fortsatt i gryta. Dagen etter kan det være et godt tips å fylle på med ekstra kål. Da blir det nok til alle og smaker minst like godt. 

Sånn lager du fårikål

Fårikål

Aktuelt om kål

Hvordan lager du fårikål