Epledagen – feir norske epler
Den norske epledagen
For 35 år siden ble Epledagen ble etablert i Norge av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Eplet er en fantastisk frukt, og her har vi samlet en del fakta om eplet. Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, etter banan. Hver nordmann satte til livs nærmere 8,3 kg epler i 2024.
Siste tirsdag i september feirer vi Den Norske Epledagen. På denne tiden finnes det deilige norske epler i butikker og i frukthager rundt omkring i landet. Eplet er den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilken frukt de liker best. Det er ikke rart. Saftige, sprø og med både syrlighet og sødme er eplet fantastisk fristende. Det er proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer og passer både som mellommåltid og i matlaging.
Hva med en nydelig eplekake på Epledagen? Her finner du oppskriftene.
Hvorfor norske epler er unike
Norske epler modnes langsomt i vårt kjølige klima, noe som gir ekstra friskhet, tynnere skall og en smakskombinasjon av sødme og syrlighet. Vi spiser over 8 kg epler hver i året – og det er lett å forstå hvorfor.
Kjente norske eplesorter
Blant våre mest populære sorter finner du Rød Aroma, Discovery og Summerred. Alle er dyrket med kjærlighet til norsk natur og klima.
Helsefordeler ved å spise epler
- Epler har et høyt innhold av kostfiber som gjør godt for fordøyelsen og gir en god metthetsfølelse.
- Vitamin C-innholdet er ikke veldig høyt, men siden mange spiser epler ofte, bidrar de likevel positivt til kostholdet – mest av vitaminet sitter rett under skallet.
- Et eple er et enkelt og sunt mellommåltid, perfekt når du vil ha noe godt eller dempe søtsuget mellom måltidene.