Gårdsbesøk hos Dyre Gård

Epledagen – feir norske epler

Siste tirsdag i september feirer vi Epledagen – en hyllest til norske epler. Saftige, sprø og fulle av smak, vitaminer og fiber. Perfekte som mellommåltid, i salater eller til en klassisk eplekake.

Den norske epledagen

For 35 år siden ble Epledagen ble etablert i Norge av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Eplet er en fantastisk frukt, og her har vi samlet en del fakta om eplet. Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, etter banan. Hver nordmann satte til livs nærmere 8,3 kg epler i 2024.

Siste tirsdag i september feirer vi Den Norske Epledagen. På denne tiden finnes det deilige norske epler i butikker og i frukthager rundt omkring i landet. Eplet er den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilken frukt de liker best. Det er ikke rart. Saftige, sprø og med både syrlighet og sødme er eplet fantastisk fristende. Det er proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer og passer både som mellommåltid og i matlaging.

Hva med en nydelig eplekake på Epledagen? Her finner du oppskriftene.

Hvorfor norske epler er unike

Norske epler modnes langsomt i vårt kjølige klima, noe som gir ekstra friskhet, tynnere skall og en smakskombinasjon av sødme og syrlighet. Vi spiser over 8 kg epler hver i året – og det er lett å forstå hvorfor.

Kjente norske eplesorter

Blant våre mest populære sorter finner du Rød Aroma, Discovery og Summerred. Alle er dyrket med kjærlighet til norsk natur og klima.

Les mer om eplesorter.

Helsefordeler ved å spise epler

  • Epler har et høyt innhold av kostfiber som gjør godt for fordøyelsen og gir en god metthetsfølelse.
  • Vitamin C-innholdet er ikke veldig høyt, men siden mange spiser epler ofte, bidrar de likevel positivt til kostholdet – mest av vitaminet sitter rett under skallet.
  • Et eple er et enkelt og sunt mellommåltid, perfekt når du vil ha noe godt eller dempe søtsuget mellom måltidene.

Lag noe godt med epler

Epletips

  • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet.
  • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye.
  • Epledipp? Bland litt vaniljeyoghurt og kanel. Så enkelt og godt! 
  • Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett det i mikroen i 1 minutt. Enklere dessert får du ikke.
  • Epler passer både i bakst og i pannekaker. For eksempel i havregørtlapper med eple!
  • Bakte epler smaker godt med nøtter, rosiner og litt vaniljesaus.
  • Epler holder seg god i kjøleskapet.
  • Spis et eple etter maten. Det renser tennene og kanskje også gi litt friskere pust!
  • Stek epler og løk møre (2 epler per middels stor løk) og tilsett litt hakket frisk salvie. Kjempegodt som tilbehør til stekte svinekoteletter.
  • Gi pannekakene nytt tilbehør. Stek epler møre med honning og kanel. Server pannekakene med epleblandingen, en klatt crème fraîche og hakkede nøtter. Ha litt revet muskatnøtt på toppen.
  • Salaten blir ekstra god når du blander litt eplebiter i den. Ha eplene i like før servering, så de ikke blir brune, eventuelt vend dem i litt sitronsaft først.