Hva er ultraprosessert mat og hvordan forholde seg til det?
Uavhengig av om maten er ultraprosessert eller ikke, maten du lager selv er som regel mer næringsrik uansett hvordan du vrir og vender på det. En stor bonus er også at det er gode penger å spare på å lage mer av maten fra bunnen av, og det trenger heller ikke være særlig tidkrevende.
Baserer du kostholdet ditt på mest mulig mat der alle næringsstoffene er godt bevart dekker du kroppens behov. Lag mat fra bunnen av og spis mye frukt og grønnsaker, gjerne halvparten grønt til hvert måltid. Kun 1 av 5 nordmenn når anbefalingen om 5 om dagen, så å være bevisst på mer frukt og grønt er et godt råd. Både ferske, fryste og hermetiske frukt, bær og grønnsaker er gode valg. Kombiner måltidene med poteter, grovt korn, bønner, linser, usaltede nøtter, meieriprodukter og rent kjøtt og fisk.
Forskjellen på prosessert og ultraprosessert
Selv enkle ting som ost og mel er prosessert. Prosessering av mat er helt nødvendig, og gjøres ofte for å øke holdbarhet, gjøre maten trygg og anvendelig. Ultraprosessert mat produseres gjerne gjennom en rekke industrielle teknikker og prosesser og produktet består ofte i liten grad av hele matvarer og har ofte mange ingredienser som du ikke finner i vanlige kjøkkenskap. Eksempler på slike produkter er energibarer, nuggets, brus, posesupper, posegryter, frokostblandinger, iskrem m.m. Når vi snakker om prosesseringsgrad av matvarer henvises det til “NOVA-klassifiseringen” som kategoriserer matvarer inn etter prosesseringsgrad.
Begrepet ultraprosessert skiller ikke mellom «usunne» matvarer som er ultraprosesserte og «sunne» matvarer som også kan havne innunder begrepet. For eksempel vil de fleste grove brød fra butikken kategoriseres som ultraprosesserte til tross for at de består av grovt fiberrikt mel som er forbundet med mange gode helseeffekter. En anbefaling om å unngå grovbrød fra butikken, når det grove brødet har såpass mange helsefordeler er derfor ikke nødvendigvis det beste for helsen.
Nye nordiske næringsstoffanbefalinger og nye norske kostråd om prosessering
I fjor sommer ble det utgitt nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR) og denne sommeren skal norske helsemyndigheter utarbeide norske kostråd basert på de nordiske anbefalingene. NNR har ikke kommet med egne anbefalinger rundt ultraprosesserte matvarer og begrunner det med at begrepet kan bli forvirrende, og at andre kostråd vil være dekkende. Noen av rådene i NNR kan oppsummeres slik; spis grovt, spis mye frukt og grønt og begrens sukkerinntaket.