Grove frokostvafler med bær

Varm opp vaffeljernet

Få i gang vaffelpressa 25. mars - vaffeldagen. Benytt merkedagen til å lage en ny type vafler. Vafler kan være mer enn bare kos til kaffen. Se hvordan du kan lage dem med med grovere mel og med revne grønnsaker som kan brukes både til turmat og til middag.

Vaffeldagen

Opprinnelsen til vafler stammer tilbake fra det gamle Hellas der de stekte flate kaker eller brød mellom to metallplater som var varmet opp.

I Europa på 1300-tallet hadde smedene travle tider. "Alle" skulle ha vaffeljern som enten ble brukt i vedovn eller over åpen ild. Det første elektriske vaffeljernet ble produsert i USA på begynnelsen av 1900-tallet. Disse hadde gjerne - i tillegg til det vanlige vaffelmønsteret - ulike emblemer, merker og våpenskjold. De hadde til og med termostat. Datidens vafler ble vanligvis laget med bygg.

Dagens vafler

Dagens tradisjonelle vafler blir oftest bakt med hvetemel og servert med f.eks. syltetøy eller geitost. Men vafler kan også lages f.eks. med grovt mel og/eller havregryn. Vafler med revne rotgrønnsaker, reven frukt, bær og hakkede krydderurter  er kanskje ikke så godt kjent, men absolutt å anbefale.

Så varm opp jernet 25. mars, og stek vafler enten til kaffekosen, desserten eller som tilbehør til middagen.

Gode vafler

Grove vafler i matpakken