26.09.2019 12.48.11 av Gerd Byermoen, Kommunikasjonssjef

Poteten er sunn, rimelig og bærekraftig

Den er sunn, anvendelig i mange slags retter, rimelig og ikke minst bærekraftig. Potet er egnet å dyrke i hele landet, og den tåler godt lagring. Fra gammelt av var hensikten med høstferien at familien skulle være med å få potetene i hus. Selv om dette ikke er tilfelle for så mange lenger, kan vi glede oss over å finne nyhøstede norske poteter i hele landet på denne tiden av året, og ta del i markeringen av den norske potetdagen.

- Vi har sett en tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter gjennom mange år, og spesielt er det de yngre som velger bort poteten, forteller Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Siden år 2000 har forbruket av ferske poteter gått ned med nesten 50 %.

De yngste velger bort potet til hverdags

I en undersøkelse foretatt høsten 2018 ser vi at 25 % i aldersgruppen 18 – 29 ikke spiser poteter til hverdags, og ca. 30 % spiser poteter en gang i uken i hverdagen. Til sammenlikning velger 36 % i aldersgruppen 60 + å spise poteter 3 av 4 dager i ukedagene.

I 1971 spiste 88 % av befolkningen i Norge poteter på hverdager og 93 % på søndager.

De unge liker poteter, men mange forbinder poteter med tradisjonsmat, som de ikke vanligvis lager. De fleste har et begrenset repertoar med middagsretter til hverdags, og mange bruker ofte pasta og ris.

Poteten er et nøkkelhullsprodukt

Det er fullt mulig å velge poteter i mange spennende retter. Faktisk er poteten et nøkkelhullsprodukt, og sammenlikner vi den med andre vanlige karbohydratkilder, som hvit ris og pasta, kommer den godt ut ernæringsmessig. Poteten er rik på karbohydrat, men har færre kalorier, og har i tillegg fiber, vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen.

Anvendelig til hverdag og fest

Poteter er en svært anvendelig råvare som kan brukes på så mange måter. Hjemmelaget potetmos er noe alle liker. Det er raskt å lage og lett å spise. Ovnsbakte potetbåter er perfekt tilbehør til både kjøtt og fisk, og er raskt og enkelt å lage. Små poteter trekkes på 12 minutter og spises med skallet på, og sist men ikke minst er både potetpizza, potetlasagne og ulike eksotiske gryter fantastisk god mat for alle de som ønsker å spise godt og vegetarisk.  

Poteten er et godt klimavalg

Poteter og rotgrønnsaker er klimavinnere, fordi de produseres lokalt og har svært lavt Co2 utslipp pr. kg. vare.

- Poteten kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål. Den kan bidra til god helse for flere mennesker, og den er en anvendelig matvare som er bra for både helse, miljø og lommebok, avslutter Gerd Byermoen.

Den Norske Potetdagen – 2. oktober 2019

Onsdag i høstferien, altså 2. oktober markerer vi den norske potetdagen for første gang. Dette skal bli en årlig merkedag for å sette fokus på alt det positive omkring poteten. Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt som har etablert dagen i samarbeid med stolte produsenter og handelen, som vil være med å synliggjøre poteten på denne dagen og i de neste ukene.