Brokkoli

Derfor bør du spise brokkoli

Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har i kostholdet vårt. Den har et enda høyere innhold av vitamin C enn appelsin, har et lavt kaloriinnhold, og er en særdeles god fiberkilde. Grønnsaken er svært anvendelig og kan brukes i et stort antall oppskrifter.

En favoritt blant mange – med god grunn

Brokkoli er en stor favoritt hos mange og egner seg både i wok, supper, pureer og salater. Det er både enkelt og godt å dampe eller koke brokkoli og servere den til middagen. Men brokkolibukettene må ikke koke for lenge, ett par minutter er som regel nok.

Ikke vær redd for å smaksette denne deilige knasende grønnsaken, prøv deg litt frem. Hva med å steke den med litt hvitløk og drysse på fersk parmesan? Perfekt til middagstallerkenen, eller som en del av en enkel pastarett til lunsj.

Brokkolisalater er også blitt veldig populære og det med god grunn. Denne oppskriften på kremet brokkolisalat er helt nydelig. 

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Brokkoli er rik på vitamin C, kostfiber og folat

Brokkoli er en næringsrik og smart grønnsak å inkludere i kostholdet. Den har et høyt innhold av vitamin C som bidrar til å styrke immunsystemet og øke opptaket av jern fra andre matvarer.

Grønnsaken med de mørkegrønne blomsterknoppene er også en super kilde til fiber, som mange nordmenn får i seg for lite av. Fiber regulerer magen og gir økt metthetsfølelse. Nyere forskning viser også at fiber er god mat for de gode tarmbakteriene som hjelper oss å holde oss friske.

Brokkoli har også et høyt innhold av B-vitaminet folat, som blant annet er viktig for normal bloddannelse, og til å opprettholde immunsystemets normale funksjon.

Vitamin C fra brokkolien kan gå tapt under varmebehandling, les mer om hvordan du bevarer mest mulig av vitaminet.  

Inkluder brokkoli i en av dine 5 om dagen

Vi vet at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer. Det er først og fremst et variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen vår. Brokkoli er en anvendelig og god grønnsak som du gjerne må inkludere i kostholdet ditt og som fint kan inngå som en av dine 5 om dagen. Et godt tips er å fylle halve tallerkenen med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid.

 

Spis mer brokkoli