Derfor bør du spise epler

Epler kan brukes i mange gode retter, og et friskt og godt eple er et perfekt mellommåltid. Hvilke vitaminer inneholder epler? Og når er de norske eplene i sesong?

Epler i sesong 

Det finnes mange forskjellige sorter epler, både søte og syrlige, grønne, gule og røde. Du kan  finne norske epler i butikken nesten hele året. Det kjennes på smaken at de norske eplene har hatt en god oppvekst. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.  

Les mer om forskjellige norske eplesorter her.  

Epler for alle og enhver 

Bruksområdet er stort, og ulike sorter passer til ulikt bruk, og det skal også sies at folk er forskjellige – noen liker å spise et surt eple, mens andre liker de søte eplene best. Spis eplet som det er, vask det i kaldt vann og behold skallet på, da bevarer du alle næringsstoffene.  

Epler holder seg best i kjøleskapet, men husk sette frem eplene så de blir spist. Det er lettere å ta med seg et eple hvis man ser dem fremme på bordet. 

Epler passer perfekt i bakst, og hva er vel bedre enn en hjemmelaget eplekake? Og prøv vår eplesalsa til f.eks taco. Epler i salater er friskt og godt, denne eplesalaten med sellerirot er verdt å prøve ut.  

Her kan du la deg friste av våre 10 mest populære epleoppskrifter.

"An apple a day keeps the doctor away”

De fleste har hørt dette ordtaket og det er nok ikke uten grunn at det har blitt så godt etablert. Det er gode grunner til å inkludere epler i kostholdet. Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse.  

Vitamin C-innholdet varierer mellom ulike sorter, men ingen av sortene har et nevneverdig høyt innhold, men siden mange spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Eple har mest vitamin C rett under skallet, så spis epler med skallet på. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. 

Det perfekte mellommåltidet

Et eple som mellommåltid er helt perfekt om du er litt småsulten, det gir lite kalorier, er søtt og syrlig, og kan gjøre at du unngår usunne alternativer når sulten melder seg. 

Reduserer risiko for livsstilssykdommer 

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser minst 500 gram frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver. Et høyt og variert inntak av frukt og grønnsaker reduserer risiko for livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Et godt tips er å tenke at halve tallerkenen bør inneholde frukt, bær eller grønnsaker. Epleterninger som topping på havregrøten, epler i en frisk salat eller et eple som et mellommåltid er derfor helt topp! 

Spis mer epler