En verden av meloner

Melon deles inn i to hovedgrupper. Den ene er sukkermeloner og den andre er vannmeloner. Sukkermelonene har alle et kjernehus i midten av melonene, mens i vannmelonene sitter kjernene i fruktkjøttet hvis de ikke er steinfrie. Sukkermeloner brukes mest til forrett, i fruktsalater eller til dessert og vannmelonene både som forfriskning eller til forrett eller dessert.

Det finnes mange forskjellige typer melon på markedet. Av sukkermelonene kjenner vi best igjen variantene honningmelon, nettmelon, galiamelon, cantaloupemelon og ogenmelon. Fasong og farge kan variere mye og fruktkjøttet er ofte hvitt, lys grønt eller oransje. Sukkermelon tilhører gresskarfamilien, sammen med bl.a. agurk, gresskar og squash. De forskjellige melonsorter markedsføres under sortsnavn, og det er ikke lett å holde rede på hvilken gruppe de forskjellige meloner hører hjemme i. De forskjellige melonsorter varierer sterkt i form og farge, noen er helt runde, andre avlange. Noen er glatte i skallet, andre er stripete og andre igjen er dekket av et nettingmønster. Fruktkjøttet er enten hvitt, grønt eller oransje.

Vannmelon er vel best kjent med sin røde stenfrie variant, men de finnes både med stener og som gul variant. Vannmelonene er også betydelige større enn sukkermelonene. Vannmelonen stammer sannsynligvis fra Afrika, mens sukkermelonen stammer fra Asia, hvor den har vært dyrket i tusenvis av år. Derfra har den bredt seg via Midtøsten til Europa. Melonen var kjent både i det gamle Egypt og i Romerriket. Man mener at det var Columbus som brakte melonen til Amerika. I dag dyrkes meloner over store deler av verden.

Sukkermeloner er kalorifattige og inneholder lite sukker tross den søte smaken. Den inneholder noe A- og C-vitaminer samt kalsium og andre mineraler.

Et serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet og servere fruktkjøttet i skallet. Melon er godt i fruktsalat eller å bare spise naturell. Nydelig til forrett servert sammen med spekeskinke.

Melonvarianter

Orange flesh

Orange flesh er en sukkermelon og kalles også for cantalen. Denne melonen kjennes best igjen ved at formen er helt rund, skallet er glatt og fargen er lys guloransje. Den har ikke striper, nettingmønster eller andre kjennetegn på skallet, men kan bli opp til 1–2 kilo. Fruktkjøttet ved en moden orange flesh er lyst oransje, mykt og saftspent og smaken er deilig og aromatisk. En umoden melon vi ha et noe hardere fruktkjøtt og være mindre saftig. Et godt tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når sukkermeloner er modne, dannes et synlig riss omkring stilkfestet. Melonen vil også dufte sterkere og fruktkjøttet gi etter for et lett håndtrykk.

Cantaloupe

Cantaloupe er en vel kjent sukkermelon og har sitt navn fra byen syd for Roma der den ble oppdaget. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen og at skallet er stripete og nettingformet. Den er egentlig ganske liten, bare 10–15 cm i diameter. Fargen kan variere noe fra lys grå til gulgrønn og melonen kan bli opp til 1–1½ kilo. Fruktkjøttet ved en moden cantaloupe er lyst oransje, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk. Ved andre varianter kan fruktkjøttet være lys grønt. En umoden melon vi ha et noe hardere fruktkjøtt og være mindre saftig.

Charentais

Charentais er en sukkermelon og en nær slektning av cantaloupemelon. Denne melonen har en meget bra kvalitet og kjennes best igjen ved at den er rund i formen, skallet er glatt og fargen er lys grønn. Charentais har striper i skallet, men ikke noe nettingmønster som mange andre sukkermeloner. Charentais kan bli opp til opp til 1 – 2 kilo. Fruktkjøttet ved en moden charentais er lys oransje, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk. En umoden melon vi ha et noe hardere fruktkjøtt og være mindre saftig.

Galiamelon

Galiamelon er en sukkermelon og har etter hvert blitt ganske vanlig i handelen. Selve navnet Galia kommer fra kibbutzen i Israel hvor sorten ble dyrket frem. Dette har senere blitt et handelsnavn over hele verden. Galiamelonen er ganske liten i størrelse, ca. 10 – 15 cm i diameter og den er rund i formen med en gulgrønn til oransje farge på skallet. Den minner også mye om ogenmelonen, men fruktkjøttet har en noe fastere konsistens. Skallet kan ha en varierende antydning av nettingmønster avhengig av variant. Fruktkjøttet er lys grønt og smaken er mild og deilig.

Honningmelon

Honningmelon er en av de mest kjente sukkermelonene vi importerer til Norge. Formen kan variere noe fra rund til oval og skallet er gult og glatt med langsgående furer. Fruktkjøttet er mer grønnaktig i de runde variantene og mer kremaktig gulhvitt i de ovale. I motsetning til de fleste andre sukkermeloner kan honningmelon fortsette modning og smaksutvikling etter høstning. Dette betyr at den kan høstes noe tidligere og dermed oppnå lengre holdbarhet. Smaken er aromatisk og mildere enn hos andre melonsorter som galiamelon og ogenmelon.

Nettmelon

Nettmelon har sitt navn etter det karakteristiske nettmønsteret den har på skallet. Skallet har en bunnfarge som er lys gul, og nettmønsteret er gråhvitt til nesten gyllenbrunt. Riktignok har mange andre meloner også et nettingmønster på skallet, men denne nettmelonen vi snakker om her dyrkes i Skandinavia. Nettmelon er en stor og rund melon med et gult og saftig fruktkjøtt. Den er faktisk noe større enn alle de andre sukkermelonene og kan få størrelse på opp til 3 – 4 kilo. Smaken er aromatisk, søt og god.

Ogenmelon

Ogenmelon er en hybrid mellom cantaloupe og nettmelon som er fremavlet i Israel. Størrelsen kan variere noe avhengig av produksjonsland, men de mest vanlige er små, med en størrelse på 10 – 15 cm i diameter. Ogenmelon har et meget velsmakende og aromatisk lys grønt fruktkjøtt og smaken kan minne noe om ananas. Den har et forholdsvis lite kjernehus og man får mye melon for pengene. Skallet er gulgrønt med elleve mørkegrønne striper fra blomsterbunn til stilkfeste.

Piel de sapo

Piel de sapo betyr froskeskinn på spansk. Navnet kommer av melonens utseende med en knudrete og ujevn overflate. Bakgrunnsfargen er klar grønn, dekket med et uregelmessig mønster av mørkegrønne, nesten svarte flekker. Melonen har ikke noe eget navn på norsk, engelsk eller tysk selv om mange bruker benevnelsen froskeskinnsmelon. Som handelsvare markedsføres den internasjonalt under navnet Piel de sapo. Melonen er i samme familie som honningmelonen. Den har en oval form og kan bli 2 – 3 kilo. Fruktkjøttet har en lys kremhvit farge og er meget saftig. Piel de sapo er en noe dyrere melon enn honningmelon og smaken er søt, aromatisk og god. I likhet med honningmelon kan også piel de sapo fortsette modning og smaksutvikling etter høstning. Dette betyr at den kan høstes noe tidligere og dermed oppnå lengre holdbarhet.

Vannmelon

Vannmelon kommer opprinnelig fra Afrika der den fortsatt vokser vilt. Den dyrkes i dag i flere av landene rundt Middelhavet. Vannmelon finnes i flere varianter, farger og fasonger. Mest vanlig er rund vannmelon med rødt fruktkjøtt, men det finnes også gul vannmelon på det norske markedet. De senere årene har det kommet vannmelon som er uten kjerner i fruktkjøttet. Dette er en meget populær variant hos forbrukere. Vannmelon er vanligvis på 3 – 4 kilo, men kan også forekomme mye større. Fruktkjøttet beskrives som sprøtt, svært saftig, mildt og litt syrlig.