Hurra for den norske bonden

Å dyrke bær, frukt og grønnsaker i Norge er utfordrende. Vi har “mye vær” i Norge, og mye kan gå galt, men vi har også flinke, innovative og hardtarbeidende bønder og gartnere, som hver dag hele sommeren gjennom passer på og steller med plantene, men utplanting og innhøsting er tidkrevende, og behovet for arbeidskraft i sesongen er derfor stort.

Arbeidskrevende i sesong

Sommerferie er et fremmedord for de som dyrker bær, frukt og grønnsaker. Bøndene som holder på med dette jobber hver dag – mandag til søndag, gjennom hele sommeren – og i perioder trenger de mange ekstra hender.

I Norge utføres planting og innhøsting i stor grad av utenlandske arbeidere, særlig fra Vietnam og Øst-Europa. Det anslås at cirka 40 000 sesongarbeidere med midlertidige arbeidstillatelser trengs for å holde produksjonen av grønnsaker, frukt og bær i gang. Det som bekymrer nå er tilgangen på kompetent, utenlandsk arbeidskraft.

Det er ikke bare å putte et frø i jorda

Har du noen gang tenkt på hvor mye arbeid som ligger bak utviklingen av for eksempel den gulroten du plukker opp i butikken? Hvor mange som har vært involvert for at du skal få den knasende sprø, søtlig og god gjennom hele året? Det er forskjell på grønnsakene, men dersom vi tar gulroten som et eksempel skal først sorter velges ut. Dette gjøres ut fra hva slags jord og klima gulroten skal vokse opp i. Frøene såes rett i jorda. Deretter må det lukes, vannes og voktes og vokses før det skal høstes og vaskes eller legges på kjølelager for å holde seg godt utover året. Alt dette for at vi skal  kunne nyte de knasende, søte gulrøttene gjennom hele året.  

Hva er egnet å produsere i norsk klima?

Vi har rent vanningsvann, kjølig klima og mye lys – det gjør noe spesielt med smaken, og mattryggheten.

I store deler av Norge er det spesielt godt egnet å dyrke rotgrønnsaker, kål og poteter. Agurk og tomat dyrkes stort sett i veksthus, og svært mye av det kommer fra Rogaland.  I lune områder som i Hardanger, Telemark og rundt Oslofjorden er det godt klima for epler og plommer. Det norskeste av alt er de norske jordbærene, som også dyrkes i hele Sør-Norge og opp til og med Trøndelag.

Norske forbrukere foretrekker norsk

Vi vet at norske forbrukere ønsker å fylle minst halve tallerken med sunn mat som også er bra for klimaet. Kortreist, plantebasert mat har aldri vært mer attraktivt enn akkurat nå, og vi vil gjerne bidra til å gi en ekstra klapp på skulderen til alle de som nå bidrar med produksjon som gir oss sunne, gode og miljøvennlige grøntprodukter også i 2020-sesongen.

Vi sier #takktilbonden.

Takk til bonden

Grønnsakene er på vei

Produksjon av gulrøtter