Hurra for den norske bonden
Arbeidskrevende i sesong
Sommerferie er et fremmedord for de som dyrker bær, frukt og grønnsaker. Bøndene som holder på med dette jobber hver dag – mandag til søndag, gjennom hele sommeren – og i perioder trenger de mange ekstra hender.
Det er ikke bare å putte et frø i jorda
Har du noen gang tenkt på hvor mye arbeid som ligger bak utviklingen av for eksempel den gulroten du plukker opp i butikken? Hvor mange som har vært involvert for at du skal få den knasende sprø, søtlig og god gjennom hele året? Det er forskjell på grønnsakene, men dersom vi tar gulroten som et eksempel skal først sorter velges ut. Dette gjøres ut fra hva slags jord og klima gulroten skal vokse opp i. Frøene såes rett i jorda. Deretter må det lukes, vannes og voktes og vokses før det skal høstes og vaskes eller legges på kjølelager for å holde seg godt utover året. Alt dette for at vi skal kunne nyte de knasende, søte gulrøttene gjennom hele året.
Hva er egnet å produsere i norsk klima?
Vi har rent vanningsvann, kjølig klima og mye lys – det gjør noe spesielt med smaken, og mattryggheten.
I store deler av Norge er det spesielt godt egnet å dyrke rotgrønnsaker, kål og poteter. Agurk og tomat dyrkes stort sett i veksthus, og svært mye av det kommer fra Rogaland. I lune områder som i Hardanger, Telemark og rundt Oslofjorden er det godt klima for epler og plommer. Det norskeste av alt er de norske jordbærene, som også dyrkes i hele Sør-Norge og opp til og med Trøndelag.