Skjæring av poteter

Potetløpet - fra jord til bord

Potet er egnet til å dyrke i hele landet og er en av våre viktigste råvarer i det norske kostholdet. Den norske bonden legger inn en formidabel innsats hvert år for å sikre gode avlinger. Slik er veien fra jord til bord.

Settepotetene plantes ut

Poteter er godt egnet til å dyrke i Norge. Mye lys, friskt vann og variert og ikke for varmt klima, er perfekt for potetdyrking. Poteten bruker 60-160 dager på utvikling fra knoll til den kan høstes, avhengig av sort.

Sertifisert settepotet av god kvalitet, og rett og egnet jordsmonn til den enkelte sort er avgjørende for at potetdyrkingen skal gå som ønsket. Settepotet, eller «morknoll», er potetknoller som settes i jorden for å gi opphav til en ny potetplante. Fra planten kommer det nye potetknoller som er lik genetisk som morknollen. Det kan ikke brukes vanlige poteter som ikke er kontrollerte som settepoteter fordi de kan inneholde sopp, bakterier og virus selv om poteten ser helt fin ut. Bøndene bruker derfor sertifiserte settepoteter av god kvalitet som er nøye kontrollert for sykdom.

Lysgroing gir potetene en god start

Mange settepoteter gjennomgår en prosess som kalles for lysgroing før de plantes i jorden på våren. Spesielt gjøres dette på settepoteter som gir opphav til nypoteter, som har kort vekstsesong og som skal høstes tidlig på sommeren. Settepoteten vekkes fra dvalen ved at man øker temperaturen og gir dem tilgang på lys. Dagslyset gjør at settepoteten danner groer, altså små spirer som stikker ut av poteten. Alle poteter vil danne groer, men lysgroing sikrer at disse blir korte og robuste slik at sjansen for at de faller av under setting blir mindre. På denne måten får settepotetene en bedre start, og de kan konsentrere seg om å gro poteter med en gang.

Bøndene passer på under hele sesongen

Arbeidet slutter ikke etter at potetene er satt i jorden. Bonden må sørge for at potetene får riktig mengde vann, og ugress og andre vekster må lukes unna for å ikke stjele næringen potetene trenger for å vokse.

En annen viktig jobb bøndene gjør underveis er å hyppe potetplanten. Å hyppe vil si å dra opp ny jord rundt planten når den vokser, både for at potetene skal få bedre plass, men også for å hindre at de nye potetene blir utsatt for sollys. Sollys på de nye potetene vil gjøre at det dannes et stoff som heter klorofyll. Klorofyllet er i seg selv ikke farlig, men det gir oss en indikasjon på at poteten har vært under forhold der den har fått dannet et giftig stoff som heter solanin. Grønne poteter skal derfor ikke spises.

Dersom det er en kjølig vår når settepotetene plantes ut, legger bøndene et dekke over potetene. Dekket danner en drivhuseffekt som gjør det lunere, og hjelper potetene i gang. Ved å bruke dekke kan man dermed fremskynde vekstsesongen og sørge for rikelig med norske nypoteter til butikkene tidligere.

Kan kjøpe dagsfersk potet i butikken

Nypoteten må komme raskt frem til butikken, og tas derfor opp av jorden på bestilling. Flere steder i landet tas nypoteten opp, pakkes og fraktes til butikk samme dag. De potetsortene som egner seg til lagring kan man ha liggende på lager i mange måneder, ved å sikre gode lagringsforhold. Potetene liker det mørkt og kjølig når de skal lagres, og lagres med det beskyttende jordlaget på.

Velg norsk i norsk sesong

Takket den norske bonden har vi tilgang til norske poteter stort sett hele året i butikkene.

Poteter har en mild og god smak, er svært anvendelig og inneholder langt mer næring enn både hvit ris og pasta. Det er med andre ord mange gode grunner til å gi poteter plass på tallerkenen. Les mer her: Derfor bør du spise potet.

Bli inspirert til hvordan du kan bruke potet i spennende retter, eller til hvordan du lager en enkel potetmos her: oppskrifter på retter med potet.

Ved å velge norske poteter når de er tilgjengelig i butikk støtter du den norske bonden.

Bli gjerne med å del budskapet på sosiale medier - #takktilbonden #norskinorsksesong #diggpotet

Spis potet

#diggpotet