Jordbærnisser på hvit bagrunn

Hvordan lage spiselige juledekorasjoner?

Hva med å pynte bordet med en juledekorasjon som er 100 % spiselig og som er laget av frukt, bær og grønnsaker? Imponer familie og venner med fruktjuletre, julekrans av brokkoli, jordbærnisser, polkastenger av jordbær og banan, mini-julekranser av agurk og snømenn-neser - det er lettere enn du tror.

Slik lager du juletreet:

  • Lag basen til juletreet ved å skjære av nederste delen av en kålrot, e.l. (bruk en fast frukt eller grønnsak slik at "treet" står støtt).
  • Hul ut litt av kålroten slik at du får plass til en gulrot (til stammen).
  • Fest gulroten med tannpirkere som er spisse i begge ender. Vi brukte fire-fem stykker for at gulroten skulle sitte ordentlig.
  • Fold aluminiumsfolie løst rundt slik at du får en kjegleform.
  • Skjær kiwi i relativt tykke skiver og sett dem fast rundt bunnen med tannpirkere.
  • Deretter er det bare å bygge opp treet med litt større fruktbiter nederst og med mindre og mindre fruktbiter mot toppen. En god idé er å sette fast større fruktbiter (som jordbær, melonkuler og kiwi skåret i båter) rundt omkring på treet først, for så å fylle inn hullene med grønne og røde druer og blåbær.
  • Dytt inn litt sitronmelisse, e.l. der hvor du fortsatt kan se aluminiumsfolie, men ikke har plass til å dytte inn frukt, og avslutt med å sette fast en stjerne av sharon på toppen (du kan også bruke melon eller eple).

Pynt opp bordet med en flott grønn julekrans av brokkolibuketter, kålrotstjerner, staver av grønn paprika og agurk, cherrytomater, og en “sløyfe” av rød paprika. Server med en enkel dipp av kesam, hvitløk, friske krydderurter og litt sitron.

Lag en spiselig nissefamilie av jordbær, litt pisket krem og rosiner eller linfrø til øyne. Iøyefallende på et fat f.eks. til desserten. Nissefar har i tillegg hode laget av banan og fått sprøytet på seg skjegg av litt krem. (Se hovedbildet i toppen på siden).

I tillegg til å være en fin liten munnfull, er disse mini-julekransene kjempefine å dekorere koldtbordet med. Skjær en agurk i tykke skiver og bruk en sitrusskreller til å lage mønster i agurkskallet. Fjern noe av innmaten til agurken med en t-skje slik at du får en liten "skål" til å ha hvit dipp i. Lag hvit dipp av f.eks. litt kesam, hvitløk, friske krydderurter og sitron (om ønskelig kan du kutte ut krydderurter og istedet lage "snø"-dipp ved å tilsette litt hvit kakeglitter). Finhakk grønn paprika og legg dette på kanten av agurkskiven slik at det blir en krans. Skjær til en liten sløyfe av rød paprika.

Hva med litt sunn og morsom fredagssnacks til barna? "Pimp" opp knaskerøttene ved å kalle dem 'snømenn-neser' og la barna dyppe dem i "snø-dipp" bestående av f.eks. kesam med litt hvitløk og sitron drysset med hvit kakeglitter.

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Dekorativ bordpynt eller snacks. Skjær agurk på langs med en ostehøvel. Tre dem på tannpirkere som på bildet. Stikk agurktrærne ned i en bit gulrot, e.l. og skjær ut stjerner av kålrot til å ha i toppen.