Litt krydder i hverdagen?

Hva gjorde vi egentlig før vi fikk det store utvalget av friske krydderurter året igjennom? Urtene som setter smak og farge på det aller meste. De er lette å dyrke, og kan kjøpes i potter eller i mindre poser hele året landet over. Her kan du lese litt mer om deres historie og bruk.

Vokser også vilt

Mange av krydderurtene har sitt opphav i sydligere deler av Europa. De fleste vokser vilt der klimaet er mildere enn hos oss. Likevel vokser noen arter vilt eller forvillet også i Norge. Klostrene var tidlige produsenter av mange forskjellige typer urter, ettersom klosterhagene ofte hadde store urtegårder. Derfor finnes det ofte forvillede krydderurter rundt ruinene av gamle klostre, som for eksempel på Hovedøya i Oslofjorden. I Norge kan man finne timian, bergmynte (oregano), kvann og ramsløk i vill tilstand. Er du ute i skog og mark om våren med alle sanser åpne for det som vokser og gror, kjenner du duften av ville urter. Det som vokser vilt har gjerne en kraftigere og mer gjennomtrengende duft enn det som er dyrket frem i potter. Det er bare å plukke med seg og glede seg. I mange deler av landet var «grønt» det samme som timian, som det gjerne sto en tust av bak låven. 

Ble brukt som medisin

Fra gammelt av ble mange av urtene mer brukt som medisin enn som krydder i mat. Den første skriftlige beretning om bruk av urter som medisin stammer fra Babylon, et par tusen år før Kristi fødsel. Her nevnes kjente urter som laurbærblad, timian, karve og koriander. De gamle egyptere importerte mange forskjellige urter fra Babylon og India, urter som ble brukt både til medisin, kosmetikk og parfyme, som fargestoff, desinfeksjonsmiddel, og til balsamering.

I kristen tid ble klosterhagene et viktig sted for dyrking og utvikling av urter. Munker og nonner brukte urtene både til medisin og som krydder i mat. Munkene brukte dessuten urter til brennevinskrydring. Klostrenes urtehager var et flott syn. Mange av urtene har fargerike og vakre, om enn ikke så store, blomster. Noe vi også kan glede oss over i dagens urtehager.

Det knytter seg mye overtro til bruk av urter og mange gamle kjerringråd har sitt opphav i bruk av urter. Et par persillekvaster lagt rett på brystet skal f.eks. hjelpe mot bilsyke. At kvann hjalp mot skjørbuk, er uomtvistelig. Det erfarte blant andre tidligere tiders sjøfolk, som under lange sjøreiser levde på en enkel kost uten grønnsaker og frukt. Hva de ikke visste var at kvann er særdeles rik på vitamin C, og skjørbuk skyldes mangel på dette vitaminet.

Kan brukes til nesten alt

Det er nesten umulig å gi råd om hvilke urter som passer til hva. Det er bare å prøve seg frem. De fleste går til det meste. Urter setter smak på sauser og supper, på fisk og kjøtt, i bakverk og desserter. Prøv f.eks. rosmarin i høstens eplepai. Du blir overrasket over hvor godt det er. Eller overrask med den enkle italienske salaten av tomater, mozzarellaost og basilikum, drypp over ekstra god olje og balsamicoeddik og du har en deilig forrett som er laget i en fei. Med et forslitt uttrykk – det er bare fantasien som setter grenser.

De aller fleste urter er også gode til krydring av olje og eddik. Legg stilker på flaske, fyll på med god vineddik eller mild olivenolje og la det trekke i minst 3 – 4 uker før bruk. Du har utsøkt olje og eddik til dressing eller god olje til steking av kjøtt og fisk. Når du først har fått smaken på friske krydderurter kan du ikke tenke deg en dag uten.

Redd for at du ikke får brukt alt? Frys dem eller tørk dem

Har du dyrket eller kjøpt mer urter enn du får brukt friskt, kan de fleste fryses. Eller du kan lage bunter og henge opp med bladene ned på et tørt og luftig sted. Når bladene er helt tørre, risper du dem av stilken og oppbevarer dem i tett glass eller boks. Bruk halve mengden tørre urter i forhold til friske. Og lag en deilig avslappende te av f.eks. timian eller mynte.

Basilikum og koriander populære

Etterspørselen etter friske krydderurter har økt kraftig i Norge og tilgjengeligheten har økt i takt med etterspørselen. Nå får vi friske krydderurter i nær sagt alle dagligvarebutikker året rundt.

– Basilikum er det friske krydderet som for øyeblikket er mest populært, men vi ser helt tydelig at frisk koriander er i sterk vekst. Dette skyldes trolig innføringen av utenlandske mattradisjoner, hvor disse krydderurtene har en sentral plass. Samtidig er det viktig å nevne at kruspersillen fortsatt holder stand som en av de mest solgte krydderurtene i Norge, sier produsent Jan Tore Andersen ved Ravnsborg Gård i Asker, som er en av de største krydderprodusentene i landet.

Så fyll kjøkkenet med herlige duftende krydderurter - og bruk dem hver dag!