Urteguiden - hvilken urt passer til hva?

Friske krydderurter setter ekstra smak på maten og er en fin erstatning for salt. I tillegg til å lukte og smake godt, stimulerer de sansene og appetitten vår. Her er en guide til hva de ulike krydderurtene kan passe til.

Friske krydderurter er ferskvare og bør oppbevares kjølig når de er kuttet. Unntaket er basilikum, som bør oppbevares i romtemperatur. Alle urtepotter kan du ha på kjøkkenbenken. Husk å vanne pottene på skålen. Da holder de lenger.

La friske krydderurter være en naturlig del av matlagingen – hver dag.

Basilikum

Basilikum er en av de urtene vi bruker mye av. Den har en aromatisk, mild og fin smak.

Frisk basilikum passer spesielt godt i tomatretter. Den klassiske og berømte salaten Capres, fra Capri består av tre ingredienser; basilikum, tomat og mozzarella. Basilikum er en av hovedingrediensene i den originale pestoen.

Basilikumbladene er pene, og hele blader kan brukes i salat. Urten kan også brukes i grønnsaksretter, sauser, dressinger, marinader, fisk-, fjørfe- og pastaretter m.m. De eteriske oljene som gir basilikum dens spesielle og aromatiske smak og duft, er flyktige og tåler ikke så godt lang varmebehandling. Tilsett finhakk basilikumblader mot slutten av koketiden dersom du skal bruke dem i en varm rett.

Bladpersille

Kalles også glattbladet eller flatbladet persille, og er litt mer aromatisk enn kruspersille. Passer godt i supper, sauser og dressinger – både til kjøtt og fisk. Tilsettes helst etter koking

Brønnkarse

Brønnkarse har en pikant, litt skarp, pepperaktig smak. Den er nydelig i salater og grønnsaksretter og passer godt på smørbrød, spesielt med andre grønnsaker. Denne urten egner seg best rå og gjerne finhakket.

Dill

Dill brukes til poteter, sild, småagurker, kokt og gravet fisk. Dill er uunnværlig til alle slags skalldyr, er utmerket i salater og kan brukes til hvit saus. Dill klippes eller hakkes opp og blandes i maten like før servering. Den setter en spiss på hvite fiskesauser, frikasesauser og dressinger med sin friske smak.

Dvergbasilikum

Basilikum finnes i mange varianter. Dvergbasilikum er dekorativ og smakfull. Blader og stilk brukes. Den passer veldig godt til tomatretter, på pizza og i salater.

Engsyre, syre

Syre er som navnet sier sterkt syrlig på smak. Syre brukes i supper, marinader og til fiskeretter. Dette er ikke noen vanlig krydderurt i norske butikker.

Estragon

Estragon har en fin smak som minner om anis. Den passer til alle kylling-, fisk- og eggeretter. Estragon er også god i dressinger og lyse sauser. Finhakkes og tilsettes retten. Dette er en av de fire urtene som kalles «fines herbes» i klassisk fransk matlaging. Det er estragon som setter preget på den klassiske bearnaisesausen.

Gressløk

Gressløk har lukt og smak som vanlig løk. Den er god til eggeretter, potetmos, bakt potet, potetsalat og alle andre retter av potet. Den passer også godt til fiskesuppe, stekt fisk, sauser og dressinger. Gressløk tilsettes gjerne mot slutten av koketiden. De hule gressløkbladene kan kuttes og fryses. Dette er en av de fire urtene som kalles «fines herbes» i klassisk fransk matlaging.

Isop

Både bladene og blomstene blir brukt som krydder. Bladene blir brukt som pynt i salater. Isop brukes også til vilt, kjøtt og supper.

Karse

Karse har en kraftig kryddersmak og brukes mest som grønn pynt på smørbrød, i salater og sauser.

Kjørvel

Kjørvel har en persilleaktig smak og en duft som minner om anis. Kjørvel brukes finhakket til salater, grønne sauser og til kjørvelsuppe. Kjørvel er også godt til kylling og kalvekjøtt. Bør tilsettes like før servering. Dette er en av de fire urtene som kalles «fines herbes» i klassisk fransk matlaging.

Koriander

Koriander har sterk lukt og smak. Den karakteristiske koriandersmaken er vanlig i svært mange kinesiske, thailandske og indiske retter. Passer til kylling og svinekjøtt. Bruk hele blader eller finhakk.

Kruspersille

Både stengel og blad på persille er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak. Persille brukes bl.a. til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter og til å strø over kokte poteter. Dette er en av de fire urtene som kalles «fines herbes» i klassisk fransk matlaging.

Lavendel

Lavendel kan brukes i marmelader, syltetøy, krydder, desserter og te. En tørket bukett brukes kan henges i klesskapet for deilig duft.

Løpstikke

Løpstikke har en sterk aroma av sellerirot, purre og persille og minner av utseende om bladene til sellerirot. Løpstikke brukes mest til supper men egner seg også i ris- og pastaretter, i salater og til kjøtt- og fiskeretter. La løpstikken koke med maten. Løpstikke kan gjerne erstatter buljongpulver.

Merian

Merian har en mild og fin smak, og egner seg godt til alle eggeretter, ris- og pastaretter og på pizza.

Mynte

Frisk mynte brukes som krydder til for eksempel lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Mynte brukes ofte til myntete, eller som smakstilsetning i andre drikker. Mynte gir også en spennende vri på smoothie og desserter som iskrem og fruktsalat.

Oregano

Oregano brukes mye i det italienske kjøkken, og passer godt til pastaretter og pizza, gjerne i kombinasjon med ost og tomat. Også til kjøttretter, både helt og malt kjøtt, passer oregano fint. Oregano er best varmebehandlet.

Rosmarin

Bladene på rosmarin inneholder eteriske oljer og bitterstoffer som gir en søtlig og lett bitter smak som minner om kamfer. Rosmarin passer til kraftige og fete kjøtt- og fiskeretter, og kan kokes med under matlagingen. Passer også på pizza.

Salvie

Salvie har en lett bitter, kraftig krydret smak. Salvie brukes i fisk- og kjøttretter, farseretter, til stuffing av fugl og til urtete. Den bør koke med i retten.

Sitronmelisse

Sitronmelisse har en delikat duft og smak som sitron. Det gjør denne krydderurten anvendelig til alle retter der man ønsker sitronsmak. Sitronmelisse kan brukes i fruktsalater, grønnsaksalater, sauser, fiskeretter og søte desserter.

Sitrontimian

Sitrontimian har en frisk sitronaroma. Den passer spesielt godt til fisk- og sjøretter, salater og i eggretter.

Sitronverbena

Sitronverbena har en fin sitronduft og brukes i fruktdesserter, bakverk, is og gelé. Den passer også godt til fisk- og fjørferetter.

Timian

De små timianbladene har en meget anvendelig og forsterker smaken av andre krydder. Timian er nydelig i sauser, kjøtt- og fiskesupper, løksuppe, ertesuppe, potetretter, kålrotstuing og sammen med viltkjøtt. Den er et must på pizzaen.